Ексклюзиви
понеділок, 13 серпня 2007 17:04

До іншого клімату людина звикає шість днів

Киянка Ольга Соломко, 25 років, повернулася з літньої відпустки. На відпочинок до Туреччини на сім днів їздила з подругою 23-річною Настею. Каже, переліт перенесли добре, а на другий день почалися проблеми зі здоров"ям.

— Я відчула слабкість, не могла їсти, хотілося лише лежати на ліжку в номері, — пригадує Ольга. — Спочатку подумала, що перегрілася на сонці. Але ми засмагали дві години й то після п"ятої дня.

Дівчина каже, до вечора все минулося. Температури, як при перегріві, не було. І дівчата пішли купатися.

— Про слабкість я й забула б, якби не подруга. Наступного дня зле почувалася Настя, й у неї почалися місячні. Хоча попередні закінчилися тиждень тому.

Ольга здогадалася, що це акліматизація. Схожі проблеми в неї були вісім років тому.

— Після десятого класу ми з родиною їздили на три тижні на море, — розповідає дівчина. — А як повернулися, у мене збився  цикл і два місяці не було менструації. У поліклініці лікарка пояснила, що це реакція організму на зміну клімату та переїзди.

Помию посуд і мушу полежати хвилин десять

Гінекологи підтверджують, що така реакція організму можлива. Радять не панікувати й після приїзду показатися лікарю.

— Порушення циклу, простудні недуги, температура, пронос — це можливі реакції організму на різку зміну клімату та годинні пояси, — пояснює Ольга Мельничук, 29 років, гінеколог Київського центру репродуктивного здоров"я. — Організм Анастасії відреагував оновленням циклу.

Акліматизація в дорослих триває шість днів, у дітей — 21. Тому вивозити їх за межі країни лікарі не радять. Щоб пом"якшити наслідки акліматизації, імунологи та сімейні лікарі радять відсипатися, пити багато рідини (поїздки, перельоти викликають зневоднення) та вживати рослинні адаптогени: настоянки ехінацеї чи лимонника.

— Вони допоможуть імунній системі прийти в норму, — каже Наталія Скакодуб, 32 роки, сімейний лікар столичного Центру сімейної медицини. — Але вживати їх треба зранку й не пізніше 15-ї години, бо вони бадьорять. Такі настоянки не можна пити людям, які мають пухлини, навіть доброякісні. Бо ліки прискорюють ріст утворень.

У дорожню аптечку туриста крім бинта, вати, дезінфікуючих засобів та знеболювальних медики радять покласти ліки від простуди, шлунково-кишкових захворювань та алергії.

— У мене зараз багато пацієнтів з гайморитами, синуситами та бронхітами, — говорить Наталія Скакодуб. — Усі вони повернулися або з Туреччини, або з Криму. У більшості це реакція на повторну "домашню" акліматизацію.

Лікарі кажуть, що повернення легше перенести, коли температури приблизно однакові. І там, і тут суха сонячна погода. Така акліматизація триває два дні, тому одразу йти на роботу не варто.

— Два дні ми не могли відіспатися, ходили, як сонні мухи, — говорить Ольга Соломко. — Помию посуд і мушу полежати хвилин десять. Настя після прибирання кімнати півгодини відлежувалася. Добре, що обидві взяли відпустки по два тижні. На роботу ні я, ні подруга не пішли б. Брали б лікарняні.

Коротку відпустку компенсуйте фотографіями

Імунологи радять штучно продовжувати собі відпустку, якщо вона триває менше десяти-чотирнадцяти днів. Потрібно активно відпочивати та багато фотографуватися. Позитивні емоції та відчуття відпустки збільшаться, коли ви показуватимете світлини знайомим та розповідатимете про відпочинок.

Зараз ви читаєте новину «До іншого клімату людина звикає шість днів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути