Ексклюзиви
вівторок, 03 липня 2012 07:30

Для відновлення хряща треба їсти морську рибу

"Моя мати понад 10 років страждає на артроз колін. Уже стільки тих знеболювальних випила, що й печінку посадила. А недавно і я почала відчувати хрускіт у колінах, іноді навіть біль, особливо ввечері або коли сходами йду. Кажуть, ця хвороба передається спадково. Як їй запобігти?"

Запитує Олена Мороз, 32 роки, Львів.

Відповідає Василь Кухта, 46 років, ортопед-травматолог:

— Артроз справді можна успадкувати. Ризик зростає, якщо людина травмувала суглоби, має зайву вагу, переохолодилася або її робота пов'язана з важкими фізичними навантаженнями. Запобігти хворобі можна. Але профілактика має бути комплексною — треба уникати причин, перерахованих вище, правильно харчуватися і вести активний спосіб життя.

За симптомами, в Олени вже почали руйнуватися волокна сполучної тканини в хрящі. Щоб зупинити цей процес і не допустити запалення, слід негайно звернутися до лікаря. Він пропише ліки, які знімуть біль, відновлять хрящову тканину. Якщо жінка має зайву вагу, хай сяде на дієту, займеться фітнесом. Відмовиться від червоного м'яса, інших жирних продуктів, натомість їсть птицю, морську рибу — сьомгу, тунець, сардини. Додатково можна приймати капсули з риб'ячим жиром — омега-3. Побільше свіжих овочів і фруктів. Обов'язково випивати не менше шести-восьми склянок води на день.

Щодо харчування варто порадитися з дієтологом. Можливо, в організмі недостатньо антиоксидантів — вітамінів А, С і Е. Це вороги вільних радикалів, які руйнують хрящ. Лікар пропише вітамінні препарати і добавки. Суглобам потрібні й мінерали — бор, кальцій, мідь, магній, цинк.

Для зняття болю та відновлення хворих хрящів фахівці радять препарати на основі колагену. Курс лікування триває не менш як шість місяців.

Зараз ви читаєте новину «Для відновлення хряща треба їсти морську рибу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути