Ексклюзиви
понеділок, 05 лютого 2018 00:56

Для підшлункової корисна гречана каша з маслом

Автор: www.zhenskoe-mnenie.ru
  Для хворих на хронічний панкреатит головне — правильне харчування. Їсти слід часто, чотири-п’ять разів на день, невеликими порціями
Для хворих на хронічний панкреатит головне — правильне харчування. Їсти слід часто, чотири-п’ять разів на день, невеликими порціями

— Болить у лівому боці біля пупа, віддає в спину. Була блювота. Не їв майже добу. Дружина давала активоване вугілля. Не допомогло. Довелося йти в лікарню, — скаржиться Микола Кузьменко, 46 років. Працює водієм цементовоза в Житомирі.

— За скаргами пацієнта можна визначити — напад панкреатиту, — говорить Аліса Спиридонова, 52 роки, лікар-гастроентеролог вищої категорії. Приймає хворих у Житомирській міській поліклініці. — Після свят — це часте явище. Зловживання алкоголем, переїдання, жирна й гостра їжа. Підшлункова запалюється частково або повністю. Біль оперізуючий, віддає під лопатки. З панкреатитом зволікати не можна, потрібно звернутися до фахівця. Залоза розташована дуже глибоко. Необхідно ультразвукове дослідження й аналіз крові.

Панкреатит може бути гострий і хронічний. Останній загрожує розвитком діабету, холециститу й виразки.

— Відновлення функції підшлункової залози — процес непростий і недостатньо вивчений, — продовжує. — Ліки не завжди ефективні. В перші дні при загостренні хворий має дотримуватися голодної дієти. Кілька днів пити тільки воду з лугом, щоб зняти запалення. Після цього можна потроху давати варену подрібнену їжу. Не слід залишати стаціонар. Панкреатит дуже підступний. Може відпустити, за кілька годин біль повернеться.

Для стимуляції залози призначають ферментні препарати.

— Лікування панкреатиту короткочасне. Якщо ферменти приймати постійно — залоза атрофується, оскільки потреба в ній відпадає. Лікар має змусити підшлункову працювати в правильному режимі.

Для хворих на хронічний панкреатит головне — правильне харчування. Їсти слід часто, чотири-п'ять разів на день, невеликими порціями. У раціоні повинні переважати білки. Вуглеводи слід звести до мінімуму. Не їсти смажене й жирне.

— Забудьте про солодощі після 16-ї. Підшлункова залоза в цей час вже "спить". Намагайтеся не їсти після сьомої вечора. Про алкоголь треба забути. Часто пацієнти запитують — а що ж можна? Підшлункова залоза "любить" гречану кашу з маслом. Овочевий суп-пюре. Тушковані овочі — броколі, морква, буряк. Дуже корисний топінамбур, — радить лікар.

Зараз ви читаєте новину «Для підшлункової корисна гречана каша з маслом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути