понеділок, 30 квітня 2012 05:15

Для очей корисно роздивлятися себе в дзеркало

 

— Очі почервоніли, стали пекти й різати, наче в них насипано піску. Коди дивлюся вдалечінь, треба примружуватися, бо нема чіткості, — розказує вінничанка Катерина Гричанівська, 32 роки.

Аби біль ущух, Катерина прикладала до очей терту картоплю, промивала очі чаєм. До лікарні прийшла, коли не змогла працювати. Вона головний бухгалтер великого підприємства. Із ранку до вечора сидить перед комп'ютером.

— У Катерини через надмірне напруження зір за півроку впав на 20 відсотків. Це спазм ока. Раніше це був дитячий діагноз, а тепер його ставимо дорослим, — говорить Ірина Ковальчук, 40 років, офтальмолог Вінницького центру первинної медико-санітарної допомоги №3.

Спазм ока — це брак у ньому вологи. Від постійного напруження під час читання, писання, вдивляння в монітор висихає рогівка.

— Завдяки краплям та комплексу вправ Катерина через місяць зможе читати дрібні шрифти. Але через кожні півгодини роботи за комп'ютером має 10 хвилин дивитися у вікно чи поперед себе. Так змінюється фокус.  Це знімає напруження ока.

Лікар радить почепити перед собою дзеркало. Коли  людина роздивляється себе з відстані, око розслаблюється. Дітей також потрібно вчити дивитися вдалечінь.

— Там киця побігла, дивись, який кран, пташка полетіла. Це треба казати дітям під час прогулянки. Дома давати великі, а не дрібні іграшки. Коли дитина вдивляється в пазли, напружує зір. У неї розвивається короткозорість.

Раніше Ірина Ковальчук виявляла короткозорість у 11-річних дітей, під час їхнього статевого дозрівання. Останні три роки ця недуга стала властива для дошкільнят.

— Ідуть до школи — й одразу падає зір. Дитина не приспособлена цілий день читати, писати у 6 років. А її починають муштрувати ще з садка. Організм формується до 7 років. До цього часу навантаження на очі небезпечні. Багатьом пацієнтам батьки включали комп'ютерну програму розвитку. Розвивають дитину, доки не приходиться вдягнути їй окуляри.

Сідати за комп'ютер Ірина Ковальчук рекомендує після 10 років. Дивитися телевізор із 3 років, по одному короткому мультику на день.

Зараз ви читаєте новину «Для очей корисно роздивлятися себе в дзеркало». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути