пʼятниця, 25 червня 2010 06:05

Дитині видалили пухлину розміром з голову

Автор: фото: Євгенія СОЛОМКА
  Марію Савон із міста Кролевець на Сумщині оперували 15 лікарів. Кажуть, такої тяжкої пацієнтки ще не мали
Марію Савон із міста Кролевець на Сумщині оперували 15 лікарів. Кажуть, такої тяжкої пацієнтки ще не мали

4-місячну Марію Савон з міста Кролевець, що на Сумщині, 13 квітня прооперували у київському центрі дитячої кардіології та кардіохірургії. Дівчинка мала вроджену ваду серця, пухлину печінки і не могла самостійно дихати.

— Головне сподіватися, навіть якщо діагноз страшний. За життя треба боротися, — розповідає мати Тетяна Савон, 32 роки. Вона втомлена, але щаслива. Говорить, випросила лікарів зробити операцію безкоштовно. — Ніхто гарантій не давав. Казали, може бути ускладнення, дитина може померти. Але я вірила, що Марійка буде здорова.

Пологи у Тетяни були природні, вагітність протікала нормально. На ультразвуці лікарі не знаходили жодних патологій.

— Дитина народилася лимонного кольору, на голові мала невелику гематому. Педіатр сказав, що збільшена печінка. Потім на ній знайшли новоутворення. Нас відправили до Києва. Я не платила жодної копійки за усі обстеження й операцію. Все робили за гроші центру. Не знаю, чому дитина захворіла. У нас в родині всі були здорові. Прабабуся померла в 98 років від старості. У батьків немає проблем із серцем.

Вона боїться повертатися до свого міста з дитиною.

Випросила лікарів зробити операцію безкоштовно. Вдома у мене ще одна дитина і немає чоловіка

— У нас немає нормального кардіолога, педіатра. Марійку треба ще три-чотири місяці обстежувати. Возити в Київ не маю за що. Вдома у мене ще одна дитина і немає чоловіка. Марійку можуть залишити в клініці, але мені тоді доведеться знімати квартиру, а це дуже дорого. У центрі можу пожити ще два тижні. Що робити далі, не знаю. Може, хтось допоможе фінансово.

53-річний Ілля Ємець, головний дитячий кардіохірург України,  розповів, що такої тяжкої пацієнтки за 25 років практики у нього не було. Марію оперували 13 год. 15 лікарів.

— У дівчинки був відсутній клапан легеневої артерії з дефектами шлуночкової перегородки, вроджена вада трахеї і правого бронха, а також вроджена гігантська пухлина, яка проростала з печінки. Добре, що вона виявилася незлоякісною.

Пухлину оперував онколог-хірург Ігор Щепотін, 53 роки. Він розповідає, для нього було великим здивуванням, що такої операції до того ніхто не робив:

— Операцію розписали буквально по пунктах, — додає Ємець. — Спершу видалили пухлину, потім оперували серце, бронхи, трахею. Післяопераційний період був дуже важкий. 60 днів реаніматологи боролися за життя дитини.

Після операції Тетяні Савон сказали, що в медичній карточці дитини запишуть, що вона не має проблем із серцем чи печінкою. Марійка буде нормально жити.

Найбільше немовлят помирає через хвороби серця

Щорічно в Україні народжується 6–7 тис. малят із вадами серця. Це одна із головних причин дитячої смертності. Усього на обліку перебуває близько 40 тис. дітлахів із вродженою серцево-судинною патологією у віці до 14 років, за даними Міністерства охорони здоров"я.

Торік українським дітям зробили 1400 операцій на серці.

Зараз ви читаєте новину «Дитині видалили пухлину розміром з голову». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути