понеділок, 05 серпня 2013 05:00

"Деякі інфаркт заробляють собі на стадіоні"

Автор: фото з сайта www.islam.ru
  У спекотону пору року лікарі радять зранку прийняти контрастний душ. Не зловживати пивом, страви їсти без солі. Це зменшує ризик інсульту
У спекотону пору року лікарі радять зранку прийняти контрастний душ. Не зловживати пивом, страви їсти без солі. Це зменшує ризик інсульту

Вінничанка 56-річна Надія Крамар працює на городі лише в похмурі дні. Від спеки їй стає погано.

— Тиждень тому стався серцевий напад. Поїхала на дачу, мала жуки покропити. Чоловік був у батьків. Цілий день парило. Уже покропила, тільки йти на станцію — стало зле. Задихаюся, у вухах шумить, голова болить і крутиться. Лікар сказав, це гіпертонічний криз, міг бути інфаркт.

Спека найбільше дошкуляє гіпертонікам, застерігає кардіолог професор Тарас Чабан, голова Української серцевої фундації.

— У дачний сезон люди терплять до останнього. Потрапляють у лікарню, вже коли є загроза життю — інсульти чи інфаркти. Найчастіше напади стаються між третьою і сьомою ранку. Якщо це нестерпний стискаючий біль за грудниною, що віддає в ліву руку, щелепу, плече, дайте нітрогліцерин і викличте "швидку". Інфаркт також проявляється раптовою задишкою, слабкістю, перебоями в роботі серця.

При інсульті паморочиться в голові, німіють руки, ноги чи обличчя, зазвичай з одного боку. Буває сильний головний біль без причин. Людина може впасти. Негайно викличте "швидку", протягом 6 годин тромб можна розсмоктати. Є препарати, по 2 тисячі доларів коштують. Ефективні на 70 відсотків.

У гіпертоніків слабкі, нееластичні судини. Четверо з п'яти нічого не відчувають і не лікуються. Тиск має бути максимум 130 на 85, незалежно від віку. Пийте всі призначені ліки для зниження тиску, навіть якщо нічого не болить. Гіпертонію ще провокує надмір солі. Не досолюйте їжу. Сіль є в хлібі, у консервах. В Аргентині за сільницю на столі в кафе штрафують, бо багато інсультів.

Лікар радить у спеку роботу на дачі й городі завершувати до десятої ранку.

— Пийте багато води. Відмовтесь від пива та слабоалкоголки. Пиво містить від 8 до 12 відсотків алкоголю. А п'ють його й по чотири пляшки за день, як водичку. Мають пивні животи і "бичаче серце" — з тонкими стінками, розширене, погано скорочується. Так само не раджу вино. Навіть французи продають вино, а п'ють воду. Каву — не більше чашки на день. Наші люди п'ють її від ліні, замість рано встати, прийняти душ, побігати на стадіоні.

Замість сауни радить піти у басейн чи погуляти.

— Вранці корисний контрастний душ. Голову обливайте також. Починати краще поступово з теплої води. Бігати в спеку не рекомендую. Деякі так перевантажуються, що на стадіоні заробляють собі інфаркт.

Курцям продають дорожчі страховки

Найбільше ризикують у спеку курці, каже Тарас Чабан. У них судини ослаблені, забиті холестериновими бляшками.

— Усі, хто курить, рано чи пізно матимуть серцеві проблеми. В світі таким продають дорожчі страховки. Один мій знайомий заробив інфаркт у 48 років. Мав чудову спадковість, нормальний тиск від природи, не перенапружувався. Кинув вуз, працював в органах, потім став водієм маршрутки. Спосіб життя — кава і сигарети. Викурював по три пачки на день.

Зараз ви читаєте новину «"Деякі інфаркт заробляють собі на стадіоні"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути