вівторок, 14 серпня 2018 00:35

Дітям з ацетоном у крові дають солодкий чай

Автор: www.MAMOVEDIYA.COM.UA
  Ацетон у дітей зазвичай виникає через нестачу цукру в крові. Друга найпоширеніша причина — стрес. Що старша стає дитина, то рідше виникають прояви недуги
Ацетон у дітей зазвичай виникає через нестачу цукру в крові. Друга найпоширеніша причина — стрес. Що старша стає дитина, то рідше виникають прояви недуги

— Мали справу з ацетоном багато разів. За симптомами, наче звичайне харчове отруєння — млявість, нудота, блювання, втрата апетиту. Та є одна особливість — специфічний запах із рота. Якщо пахне ацетоном, можна й не сумніватися, що це він і є. У старшої дочки був тричі, у молодшої — разів вісім-дев'ять. Як повиростали, десь після 15 років усе припинилося, — розповідає 48-річна Галина Лесенченко з Херсона.

— У міру дорослішання активніше працює підшлункова залоза, більшає ферментів печінки й поліпшується її робота. Завдяки цьому з кожним роком прояви ацетону виникають усе рідше чи зовсім зникають, — каже столичний педіатр Антон Амосов.

Якщо випадки підвищення ацетону в крові й надалі стаються, дитина має обстежитися.

— Особливу увагу необхідно приділити ендокринній системі. Обов'язково слід перевірити рівень цукру, гормональний баланс.

Ацетон зазвичай виникає через нестачу цукру в крові. Друга найпоширеніша причина — стрес.

— Буває, що миттєво потрібно велика багато глюкози, а її запас у дітей зазвичай невеликий. Щоб отримати енергію, організм переключається на розщеплення жирів. А ферментів печінки для цього не вистачає. Тому утворюються кетонові тіла, токсичні для нервової системи й усього організму. Їх висока концентрація й зумовлює розвиток недуги, — говорить Амосов.

Якщо діти страждають на підвищений ацетон, під рукою завжди повинні бути тест-смужки, що визначають його у сечі.

— Якщо вони змінили колір, дитину потрібно посилено поїти. І краще солодким питвом — чаєм із цукром, узваром, компотом. При багаторазовій блювоті бажано дати сорбент, — додає Антон Амосов.

Шипшиновий напій підвищує рівень глюкози в крові

— У сина ацетон був тричі. Нас тільки абрикосовий компот і рятував. У дитини був сильний жар, слабкість. Звісно, у такому стані капризував, пити сольовий розчин відмовлявся. А компот абрикосовий — приємний на смак, кисленький. І організм відмінно очищує, — каже 29-річна Олена Максимова з Кривого Рогу.

Для приготування компоту бере 3 л питної води й 300–400 г сушених абрикос.

— Коли вода закипає, вкидаю абрикоси й проварюю 5 хвилин на повільному вогні. Потім залишаю охолоджуватися. Цукру не додаю.

Щоб поповнити запас глюкози, дає шипшиновий напій.

— Готувати його просто. В склянці охолодженої прокип'яченої води змішую сік одного лимона, столову ложку меду й чайну ложку витяжки з плодів шипшини. Пити даю протягом дня, по кілька ковтків.

Зараз ви читаєте новину «Дітям з ацетоном у крові дають солодкий чай». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути