— Мали справу з ацетоном багато разів. За симптомами, наче звичайне харчове отруєння — млявість, нудота, блювання, втрата апетиту. Та є одна особливість — специфічний запах із рота. Якщо пахне ацетоном, можна й не сумніватися, що це він і є. У старшої дочки був тричі, у молодшої — разів вісім-дев'ять. Як повиростали, десь після 15 років усе припинилося, — розповідає 48-річна Галина Лесенченко з Херсона.
— У міру дорослішання активніше працює підшлункова залоза, більшає ферментів печінки й поліпшується її робота. Завдяки цьому з кожним роком прояви ацетону виникають усе рідше чи зовсім зникають, — каже столичний педіатр Антон Амосов.
Якщо випадки підвищення ацетону в крові й надалі стаються, дитина має обстежитися.
— Особливу увагу необхідно приділити ендокринній системі. Обов'язково слід перевірити рівень цукру, гормональний баланс.
Ацетон зазвичай виникає через нестачу цукру в крові. Друга найпоширеніша причина — стрес.
— Буває, що миттєво потрібно велика багато глюкози, а її запас у дітей зазвичай невеликий. Щоб отримати енергію, організм переключається на розщеплення жирів. А ферментів печінки для цього не вистачає. Тому утворюються кетонові тіла, токсичні для нервової системи й усього організму. Їх висока концентрація й зумовлює розвиток недуги, — говорить Амосов.
Якщо діти страждають на підвищений ацетон, під рукою завжди повинні бути тест-смужки, що визначають його у сечі.
— Якщо вони змінили колір, дитину потрібно посилено поїти. І краще солодким питвом — чаєм із цукром, узваром, компотом. При багаторазовій блювоті бажано дати сорбент, — додає Антон Амосов.
Шипшиновий напій підвищує рівень глюкози в крові
— У сина ацетон був тричі. Нас тільки абрикосовий компот і рятував. У дитини був сильний жар, слабкість. Звісно, у такому стані капризував, пити сольовий розчин відмовлявся. А компот абрикосовий — приємний на смак, кисленький. І організм відмінно очищує, — каже 29-річна Олена Максимова з Кривого Рогу.
Для приготування компоту бере 3 л питної води й 300–400 г сушених абрикос.
— Коли вода закипає, вкидаю абрикоси й проварюю 5 хвилин на повільному вогні. Потім залишаю охолоджуватися. Цукру не додаю.
Щоб поповнити запас глюкози, дає шипшиновий напій.
— Готувати його просто. В склянці охолодженої прокип'яченої води змішую сік одного лимона, столову ложку меду й чайну ложку витяжки з плодів шипшини. Пити даю протягом дня, по кілька ковтків.
Коментарі