Cім'я Іщенків із Черкас три дні потерпала від розладу шлунка після того, як поїли кавуна. Зазвичай починають купувати кавуни наприкінці липня. Завжди їх миють.
— Знаю точно, що потруїлися кавуном, — каже 40-річний Василь Іщенко. — 4-річна дочка Каміла не захотіла їсти, то їй нічого. А я, жінка та теща три дні з квартири не виходили, так зле було. Тиждень минув, а голова й досі крутиться, підтошнює. Вирішили більше не їсти ні кавунів, ні динь. Видно, на полях їх пічкають хімікатами.
Купувати ранні кавуни остерігаються через азотні добрива, яким прискорювали ріст ягід. Тоді плоди перенасичені нітратами. Потрапляючи у кров, речовини перетворюються на нітрити. Зв'язують гемоглобін, людина відчуває кисневе голодування. Може посиніти, знепритомніти. Також починається нудота, блювота, біль у животі.
— Щоб отруїтися нітратами в кавунах, їх треба з'їсти центнер, — каже Євген Джужа, 56 років, заввідділу з Держветфітослужби. — Їсти цілий тиждень вранці, в обід, ввечері та вночі. Частіше труяться через бактерії. Дехто гноєм удобрює, в ньому завжди є сальмонела. Щоб зменшити ризик отруєння, кавун чи диню добре помийте з милом. Шкоди для смаку від цього не буде, шкірка товста. Або облийте окропом. Нітрати теж збираються у шкірці, їх там у чотири-вісім разів більше, ніж у м'якуші. Можна замочити кавун у воді на годину. І не бути жадібним, не виїдати м'якуш до зеленого. Залишати не менше сантиметра від шкірки.
Отруєння викликають і важкі метали, які збираються в ягодах, куплених на трасі.
— Тоді й половинкою можна отруїтися. Від вихлопних газів машин у продукти потрапляють солі важких металів, свинець, радіоактивні речовини. Шкірка овочів та фруктів пориста, всмоктує усе, як губка. Це набагато небезпечніше за нітрати, навіть якщо помити. На трасах ні кавуни, ні персики, ні помідори купувати не можна. А зараз беруть великий кавун, розрізають, плівкою прикрили і продають. Ніби це щось міняє. Кавун уже вступив у взаємодію з повітрям і став ще небезпечніший.
Завдяки теплому травню сезон кавунів цього року настав на місяць раніше, ніж торік. Перші з'явились на ринках ще 15 червня. Хоча ранніми вважаються баштанні, які починають продавати 12-15 липня. Досі перевірки не виявили перевищення нітратів.
Коментарі
1