понеділок, 08 жовтня 2012 05:00

Через кривошию зношуються хребет і суглоби

Автор: фото: Микола Карнарук
  Черкаський ортопед Тетяна Ільченко оглядає спину 10-річної Анни Вакуловської. Вона через спазмований м’яз шиї тягне голову вправо. Також має викривлення хребта
Черкаський ортопед Тетяна Ільченко оглядає спину 10-річної Анни Вакуловської. Вона через спазмований м’яз шиї тягне голову вправо. Також має викривлення хребта

37-річна Наталія Вакуловська з Черкас привела 10-річну доньку Анну до ортопеда. Дівчинка сутулиться, права лопатка вища. Лікар виявила кривошию.

— Малою ходила рівно, тому хворобу запустили. Торік Аня почала сутулитися. Ми її вирівнюємо, а вона трішки посидить і знов згинається.

Ортопед Черкаської дитячої поліклініки №2 46-річна Тетяна Ільченко оглядає Анну й намацує тугий м'яз завтовшки із палець.

— Це вроджена кривошия, уже допоможе лише операція, — розвертає дівчинку спиною. — Якщо дивитися збоку, видно горб. Голову тягне в одну сторону.

Найчастіше кривошия буває одностороння.

— Може розвинутися в дітей із порушенням м'язового тонусу. Або при постійному односторонньому положенні в ліжечку. Щоб цього уникнути, до 4-місячного віку дитину необхідно часто перекладати, підходити з різних боків. Якщо кривошию вчасно виявити, можна вилікувати до року. Масажем, фізпроцедурами та ортопедичним режимом. Можна підкладати під голову складену пелюшку, мішечки з піском, сіллю чи крупою.

У кабінет заходить 36-річна Ольга Науменко. Веде за руку сина 2-річного Дмитра. У нього помітний нахил голови вправо. Медсестра йде з дитиною до масажного столу, знімає футболку та кладе його на пелюшку. Починає масажувати.

— Рухи потрібно робити обережні. Спочатку голову треба нахиляти у здорову сторону, одночасно повертаючи обличчя в протилежну. Від зусилля можуть виникнути надриви м'язів. Зарубцюються, і кривошия збільшиться, — продовжує лікар. — У Діми кісткова форма недуги. За 27 років утретє таке бачу. Унаслідок такої кривошиї деформується шийний відділ хребта. Хлопчика в 6 років потрібно буде оперувати.

— Діма лежав ніби буквою "S", коли народився, — каже мати. — Збоку не було м'язів. Голова лежала на плечі настільки тісно, що навіть не можна було вуха торкнутися. Тепер розтягли наполовину.

Через постійний нахил голови спазмуюються м'язи і нервові закінчення на хребті. Якщо не лікувати, у дитини розвиватиметься дисплазія таза, сколіоз, плоскостопість. Матиме вегето-судинну дистонію, гастрит, хвороби серця і статевих органів. У дорослому віці додасться остеохондроз хребта і передчасне зношення суглобів. Розвиватиметься артроз, кульгання.

Немовля тулять до щоки

Тетяна Ільченко радить, як правильно носити дитину при кривошиї, щоб її м'язи розтягувалися.

— Узявши на руки вертикально, притисніть грудьми до себе. Ваші плечі й малюкові мають бути на одному рівні. Поверніть дитину на хворий бік, тримаючи в цьому положенні своєю щокою.

Також дитину беруть на руки спиною до себе. Тоді щокою повертають її голову  і злегка нахиляють.

Підтримуйте голову, піднімаючи її в здоровий бік.

 

Зараз ви читаєте новину «Через кривошию зношуються хребет і суглоби». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути