— Шлунок може й не боліти, але якщо в роті неприємний присмак, а на язиці білий наліт, то вже є збій. Коли хвороба загострюється, її легше виявити, — каже столичний ендоскопіст Микола Сюркель, 38 років.
Якщо пече або коле, це ознака підвищеної кислотності. За літо й осінь з'їдають багато ягід, фруктів. У жовтні-листопаді — пік звернень до гастроентерологів.
— Люди знервовані, хвилюються. Важко ввійти в робочий ритм після відпустки. Погода змінюється. Місяць у напрузі — і хвороби шлунка загострилися. Біжать в аптеку по ліки з реклами. Якщо раніше не діагностували шлункових хвороб, не поспішайте по порошки. Поїжте печені яблука, гарбуз, кефір. Трохи полюбіть себе і свій шлунок. Вже за пару днів можна заспокоїти систему травлення.
Помірний біль заспокоює чай із лікарської ромашки. Добре пити натщесерце. Снідати рідкою вівсянкою. Травлення налагодиться за день-два такої дієти. Обстеження варто робити, якщо напади болю гострі чи тривають кілька днів поспіль.
Коментарі