вівторок, 09 жовтня 2012 07:00

Астматики видихають повітря втричі довше

Автор: фото з сайта www.lekpravda.com
  Спазм у бронхах знімають інгаляторами. Нові препарати не впливають на інші органи та не викликають звикання
Спазм у бронхах знімають інгаляторами. Нові препарати не впливають на інші органи та не викликають звикання

Киянка 23-річна Марія Драгоморецька не може ходити в гості до друзів через алергію на котів. Своїх двох тварин віддала сусідовим батькам у село.

— Три роки тому перехворіла на грип із запаленням легенів, — розповідає. — Відтоді кілька разів на рік мала бронхіти із температурою. Було важко дихати, легені наче сплюскувалися. Від кашлю кілька днів боліло в трахеї. Потім уже здорова кашляла, коли коти вискакували на коліна.

У Марії починали свербіти і сльозитися очі, боліти горло. За годину ставало важко дихати.

— Уже знала, що почалася алергія. За годину у грудях скрипки грали. Дихати могла тільки повільно. Ковтала таблетку від алергії та вибігала надвір. Важко викашлювала мокроту. Потім ще три дні у грудях саднило. Як пристроїла своїх котів, приступів удома не було. Що в мене астма, взнала випадково, коли прийшла до лікаря із бронхітом. Пояснив, що це алергія, яка проявляється спазмом бронхів.

Ознаками астми можуть бути свист у грудях, задишка, відчуття закладеності та набряку бронхів, пояснює харківський пульмонолог Олександр Рильцов, 38 років.

— Якщо в алергіків шкіра чухається і покривається пухирями, то астма — це те саме в дихальних шляхах. Вони постійно запалені. Коли людина вдихає алергени, трубочки бронхів звужуються і виділяють слиз. Він не пускає повітря в легені. Людина задихається, хрипить. Якщо для видиху треба вдвічі-втричі більше часу, це ознака астми.

Більшість астматиків має легку форму недуги і не підозрюють про неї.

— Їдете в метро — у вагоні з десяток астматиків точно є. Більшість кашляють і важко дихають лише при застуді. Днями прийшла 25-річна пацієнтка. Мала сухі хрипи на видиху, свист у легенях. Їй не раз лікували гострий бронхіт. Сказала, що під ранок їй бракує повітря. Це симптом астми. Призначив інгалятори для розширення бронхів. Допомогло.

Важкі форми недуги лікують гормональними препаратами.

— Багато людей бояться гормонів. Раніше діагностували лише важку астму. Її лікували уколами величезних доз гормонів. Це викликало ожиріння, гіпертонію, діабет, психічні розлади, остеопороз. Сучасні препарати діють лише на дихальні шляхи.

Схильність до астми передається спадково. Хвороба може проявитися в будь-якому віці, але частіше — у дітей і молоді. Більше хворіють жінки.

— Якщо астма починається з року-двох, згодом симптоми можуть щезнути. Одночасно більшість дітей мають алергійний дерматит, коли постійно червоні щоки. Астма також виникає, якщо часті бронхіти лікувати антибіотиком.

Бронхіальну астму вважають невиліковною недугою. Якщо дотримуватися рекомендацій лікаря та уникати алергенів, не проявлятиметься десятки років.

 

Алергія починається від запалення печінки

Щоб позбутися астми, одночасно з бронхами і легенями треба лікувати хронічні хвороби печінки та жовчного міхура, каже столичний гомеопат із 15-річним стажем Олег Дідевич, 47 років.

— Організм — єдине ціле. Легені та бронхи хворіють через запалення в печінці й жовчному міхурі. До мене приводять багато дітей з астмою. Майже у всіх перегин жовчного. Він або закручений, або перетягнутий. Батьки думають, що це особливість організму, а насправді — результат запалення. Починають із того, що застуди, бронхіти лікують антибіотиками. Садять печінку, і вона запалюється. Це і провокує алергійну реакцію. Коли людина має ослаблені бронхи, хвору печінку й алергію, виникає астма. У батьків найчастіше хворі ті самі органи, тому вважають, що астма передається спадково.

 

Зараз ви читаєте новину «Астматики видихають повітря втричі довше». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути