понеділок, 04 березня 2013 05:00

Апарат визначає цілісність спинного мозку під час операції

 

Втручання у спинний мозок — завжди ризик для життя пацієнта. Ще п'ять років тому дізнатися, чи успішно пройшла операція на хребті, можна було лише після її завершення. Зазвичай виправляти ушкодження тоді вже пізно, каже Ігор Курілець, директор Міжнародного центру нейрохірургії. В його клініці з'явився апарат, який під час операції визначає, чи ушкоджений спинний мозок.

— При операції на хребті є незначний ризик, що пацієнт залишиться паралізованим. Усі пацієнти цього бояться. Параліч виникає, як із вини хірурга, так і хворого. Бувають нез'ясовані обставини. Вирішення питання, як зменшити ризик паралічу, донедавна не було. Сучасна медицина подарувала винахід — моніторинг потенціалів спинного мозку.

Як працює апарат?

— На спині хворого під час операції встановлюють датчик, що передає електричний розряд. Він доходить до головного мозку, який посилає сигнали у спинний мозок та кінцівки. Якщо імпульси є — спинний мозок працює. Якщо немає — він травмований. Усе це фіксують електроди, що розташовані на руках, та ногах. Вони надсилають інформацію до комп'ютера. Коли бачимо зменшення імпульсів — зупиняємо операцію. Повертаємось до попереднього етапу або розпочинаємо дії з відновлення функцій спинного мозку. Апарат працює впродовж всієї операції. Керує ним анестезіолог.

На яких операціях апарат необхідний?

— Наприклад, при сколіозі. Всі хворі з викривленням хребта потребують максимального вирівнювання. Можливо вирівняти хребет на 0 градусів. Але невідомо, чи витримає це спинний мозок. Буває, що під час операції зникають імпульси. Тому ми зменшуємо градус вирівнювання на користь спинного мозку.

Міжнародний центр нейрохірургії використовує апарат для моніторингу потенціалів спинного мозку з 2007 року. Клініка була першою в Україні, що застосувала цю технологію та внесла її в Державний реєстр.

Запис на консультацію: Центральна клініка, м. Київ, вул. Липська, 11, ст. Метро Хрещатик, тел.: 0(44) 592 68 78, 0(44) 592 90 79

Західноукраїнська філія, Львівська обл., м. Стрий, вул. О. Басараб, 15. Стрийська центральна районна лікарня (7-й поверх),

тел. 0(67) 89 10 000

м. Кіровоград, вул. Велика Перспективна, буд. 65, Лікарня Святого Луки,

тел. 0(522) 36 60 01

www.Neurosurgery.com.ua.

Зараз ви читаєте новину «Апарат визначає цілісність спинного мозку під час операції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути