понеділок, 24 вересня 2018 05:50

Апендицит видаляють через проколи в животі

Автор: WWW.OZHIVOTE.RU
  Операція по видаленню апендициту триває 30 хвилин. Хірург робить маленькі надрізи, через які вводить в черевну порожнину інструменти та відео­камеру
Операція по видаленню апендициту триває 30 хвилин. Хірург робить маленькі надрізи, через які вводить в черевну порожнину інструменти та відео­камеру

— У сина апендицит розвинувся після ангіни. Лікар пояснив — імунітет настільки ослаб, що інфекція з горла пішла "блукати" організмом. Ледь розпізнали, що щось не так. Дякувати Богу, вчасно звернулися за допомогою. Операцію зробили швидко. Не різали живіт, а проколювали в декількох місцях. На четвертий день нас уже виписали. Усе швидко загоїлося. Шрамів майже не видно, — розповідає Ольга ­Маринець, 32 роки, із Кривого Рогу.

— Найчастішим проявом апендициту є біль у правій частині живота, підвищення температури тіла й блювота. Живіт твердий, напружений, "дошковидний". Глибоко не промацується, — каже 64-річний дитячий хірург Ольга Горбатюк із Києва.

Якщо дитина зовсім мала, запідозрити запалення апендиксу можна за загальними симптомами. Вона буде млявою і довго спатиме. Або ж навпаки — стане неспокійною й постійно плакатиме. Намагаючись показати, де болить, вказуватиме на пуп.

— У разі запалення апендиксу дитина відмовлятиметься від їжі. Може також мати запор або діарею. Нерідко до цих симптомів приєднується блювота й відрижка.

Якщо у апендикса нетипове розташування, верхівкою він може подразнювати сечовий міхур. У такому випадку дитина починає часто мочитися. Скаржиться на біль під час сечовипускання.

— Не втомлююся повторювати батькам — не лікуйте дитину самостійно. Грілка на живіт, очисна клізма, знеболювальні таблетки. Це може лише погіршити ситуацію. Від початку запалення до накопичення в апендиксі гною минає приблизно доба. Іноді процес починається й раніше. Тому втрачати час не можна. У перший же день треба звернутися до хірурга. Він огляне дитину й направить на обстеження. Приміром, на УЗД. Раніше цим методом органи не перевіряли, а тепер є можливість побачити й апендикс.

Запалення може розвинутися навіть у новонароджених. Так буває з дітьми, яким ще в утробі передалася від матері інфекція. Приміром, якщо жінка йшла на пологи із запаленням статевих органів, нирок або шлунку.

— Дитині з гострим апендицитом терміново необхідна операція. Обійтися без неї чи відкласти на потім не ­можна. Уникнути ускладнень вдасться тільки вчасно все ­зробивши.

Нині видаляють апендикс не лише традиційним методом, розрізаючи живіт. Існує новий спосіб — лапароскопія. За такої процедури хірург робить маленькі надрізи, через які вводить у черевну порожнину інструменти. Триває операція в середньому 30 хв. Уже за кілька днів пацієнта виписують.

Зараз ви читаєте новину «Апендицит видаляють через проколи в животі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути