— Часто їм свинину лише з хлібом і макаронами. Після такої їди хилить у сон. Гастроентеролог порадив додавати овочі, так їжа засвоюватиметься краще, — каже киянин Ігор Кириченко, 28 років.
Харчі, які для перетравлення потребують багато енергії, виснажують організм, пояснює столичний дієтолог 53-річна Лариса Чопенко:
— Найкраще змішувати продукти, які перетравлюються однаково довго або швидко. Корисно поєднувати овочі в салаті, яблука та груші, морквяний і буряковий соки. Якщо з'їсти спочатку порцію жирної свинини, а потім яблука, вони довше йтимуть до кишечника. А там гниють і бродять. Тому корисніше починати з овочів, а потім переходити до основної страви.
На сніданок найкраще їсти фрукти, замість кави пити свіжий сік. Перше сильне відчуття голоду з'являється о 11.00-12.00, коли "прокидаються" ферменти.
— У цей час корисно з'їсти кашу, салати. Добре додавати до страв насіння льону. Якщо на ніч замочити його у воді, засвоїться вдвічі швидше.
Жир у малих кількостях корисний, але додавати забагато олії означає затримувати їжу в шлунку.
— Багато-хто думає, що пізно ввечері їсти не можна. Важка їжа справді обтяжує шлунок, але ніч для перетравлювання м'яса — найкращий час. Через кишечник воно рухається 8-12 годин. Його їдять на ніч, аби не змішувати з іншою їжею. До наступного обіду білки встигають розщепитися і засвоїтися.
Молоко, сметана, кефір і йогурт у великих кількостях створюють відчуття важкості у шлунку, знижують апетит. У хворих на гастрит часто провокують виразку.
— Для полегшення дії сметани й молока можна додавати імбир, корицю, кардамон. Вони не дають накопичуватися слизу в кишках, допомагають молокопродуктам швидше перетравитися.
Людям з підвищеною кислотністю шлунка не радить їсти ананаси. Ці фрукти містять багато кислот, тому лише зашкодять. Але їх компонент бромелайн добре спалює жири у здорових.
— Дівчатам, які сидять на фруктових дієтах, можна раз на тиждень улаштовувати "ананасний день". Крупний плід розділяють на три-чотири прийоми їжі. Він має багато вітамінів і допомагає розщеплювати білкову їжу, особливо рибу й кисломолочні продукти. Ананасом добре заїдати страви під час застілля, коли стіл ломиться від наїдків.
Після того, як з'їли ананас, варто прополоскати рота водою, бо бромелайн роз'їдає зубну емаль.
Коментарі