вівторок, 25 липня 2017 05:20

Активність мозку записували три доби

 

— 21-річна дівчина з Рубіжного Луганської області по п'ять-шість разів на день падала, мала судоми, — розповідає Ігор Ігорович Курілець із Міжнародного центру нейрохірургії. — Епілепсія почалась у 6 років. Спочатку напади були раз на рік, потім частіше. Прийшла до нас на консультацію, коли протиепілептичні препарати вже не допомагали.

Дівчині зробили комп'ютерно-резонансну томографію й виявили згусток судин у головному мозку.

— Буває, що епілепсію спричиняє пухлина. Ми ж знайшли в тім'яній долі дівчини кавернозну ангіому. Це згусток судин, який не є шкідливим, якщо не тисне на мозок. Коли в людини епілепсія, їй роблять ­енцефалографію. Складність у тому, що це дослідження потрібно проводити під час нападів. Це дуже важливо, бо можна знайти пухлину, яка до епілепсії відношення не має. Тому ми підключили дівчину до апарата й три доби записували діяльність її мозку. Комп'ютерна програма допомогла підтвердити, що саме це утворення є причиною нападів.

Спочатку дівчину лікували неправильно.

— Їй запропонували опромінення на кібер-ножі. Це радіологічний прилад для лікування пухлин. Оскільки ми мали справу з судинами, а не пухлиною, процедура не допомогла. Тільки вплинула на мозок навколо ангіоми. Зазвичай він білого кольору, а цей був яскраво-жовтого.

Операція була дуже складна, тривала 4 год.

— Ми видалили ангіому й змінений мозок навколо неї. Функціонально ця ділянка була не дуже важлива. Ми ж не використовуємо свій мозок на 100 відсотків. Після операції дівчина прокинулась у доброму гуморі. Два місяці ми її спостерігаємо, жодного нападу не було. Якщо так триватиме рік — можна стверджувати, що пацієнтка вилікувалася.

Консультації в Міжнародному центрі нейрохірургії проходять за живою чергою.

Центральна клініка, м. Київ, вул. Липська, 11, тел. 0 (44) 592 68 78

м. Кременчук, лікарня "Нафтохімік", вул. Свіштовська, 3, тел. 0 (99) 309 20 21

м. Стрий, вул. О. Басараб, 15, тел. 0 (67) 891 00 00

Зараз ви читаєте новину «Активність мозку записували три доби». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути