понеділок, 01 квітня 2019 06:25

6-річна дитина впала у кому від випитої води

У Мелітополі Запорізької області дитина впала в кому, випивши 6 л води.

У неділю, 24 березня, до інфекційного відділення лікарні доправили 6-річну дівчинку з підозрою на менінгіт. Тіло зводили судоми, втрачала свідомість. Після цього впала в кому.

Напередодні у дитини підвищилася температура і почалася блювота. Батьки зробили висновок, що це отруєння, і спробували самі їй промити шлунок. Хоча дівчинка не їла продуктів сумнівної якості. Їй стало тільки гірше від такої кількості випитої води. Відвезли до лікарні, куди викликали реанімаційну бригаду. Фахівці відкинули припущення про менінгіт, діагностувавши набряк головного мозку.

За добу дитину перевели до Запорізької обласної дитячої клінічної лікарні. За її життя борються лікарі реанімаційного відділення. Але жодних прогнозів не дають. Хоча у пацієнтки з'явилася позитивна динаміка.

— Я з водним отруєнням стикався, коли пацієнти п'ють рідину на спір. Коли організм отримує її більше, ніж може вивести, зменшується рівень натрію у крові, — розповідає Олексій Тимощук, 54 роки, столичний інфекціоніст. — Концентрація цього та інших мінералів у крові не повинна падати різко. Від цього погіршується процес скорочення м'язів, найчастіше серця.

Гіпергідратація або водне отруєння виникає від величезного надходження води без солі в організм, при серцевій недостатності чи від поганого кровообігу, який підсилює набряки. Порушується робота печінки чи нирок, які не встигають вивести шкідливі речовини із організму при хворобах нирок. Отруєння проявляється внутрішньоклітинним набряком, тому й виникає головний біль, блювання та судоми. Для лікування варто обмежити надходження води в організм, підвищити рівень натрію в крові та усувати супутні симптоми.

Зараз ви читаєте новину «6-річна дитина впала у кому від випитої води». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути