понеділок, 25 грудня 2017 00:21

10-місячній Анастасії Стєбковій поставили латку на серці

Автор: Катерина Романчук
  Галина Стєбкова (зліва) тримає на руках 10-місячну дочку Анастасію. 19 грудня у столичний Інститут серця з подарунками завітав Святий Миколай
Галина Стєбкова (зліва) тримає на руках 10-місячну дочку Анастасію. 19 грудня у столичний Інститут серця з подарунками завітав Святий Миколай

— У нас усе відділення зайняте. Воно хоч і дитяче, але відвели кілька палат для дорослих. Ходять чутки, що з нового року операції подорожчають, — розповідає Ірина Аксьонова, завідувач кардіохірургічного відділення у столичному Інституті серця. — От, наприклад, лежить дівчинка, яку мали вже двічі прооперувати, але щось заважало. То захворіла, то температура підвищилася, бо зуб різався.

В Інституті серця перед Новим роком зробили відкриту операцію на серці 10-місячній Анастасії Стєбковій із Маріуполя.

— Ваду серця в Анастасії знайшли лікарі з Інституту серця, коли приїздили на огляди до нас у Маріуполь. Отвір міжпередсердної перетинки виявився діаметром 9 міліметрів, — каже мати Ганна Стєбкова, 38 років. — У пологовому будинку вади не побачили.

— Настю привезли з отвором у передсердній перетинці. Через це в ній підвищувався тиск і були перевантажені праві відділи серця, — говорить Ірина Аксьонова. — Ми не могли чекати, доки дитина підросте.

Операція була відкрита. Дівчинці розрізали грудну клітку. Отвір закрили латкою з навколосерцевої сумки — перикарда. Вирізали потрібний розмір і пришили в міжшлуночкову перетинку.

— Якщо дитину з такою вадою вчасно не прооперувати, в майбутньому через незакритий отвір організму не вистачатиме кисню. Хворий може задихатися та погано їсти.

Операція тривала 1,5 год. Дівчинка добу провела в реанімації. Вставати почала через два дні. За тиждень її випишуть із лікарні. Далі розвиватиметься, як звичайна дитина. Згодом зможе бігати, стрибати, ходити на танці чи плавати.

— Немає якихось спеціальних обмежень, це як операція на апендициті, — додає Аксьонова.

Анастасія грається з іншими дітьми у відділенні, до яких завітав Святий Миколай з ангелами. Влаштувати таке свято, щоб діти забули про свої хвороби, було ініціативою голови благодійного фонду "Серце на долоні" Ірини Кіларєвої. Ця організація збирає кошти на закупку серцевих імплантатів для хворих з Інституту серця.

Вади серця формуються на 3–4-му тижні вагітності. З 18-го є можливість побачити їх на ультразвуковій діагностиці ­плоду.

Зараз ви читаєте новину «10-місячній Анастасії Стєбковій поставили латку на серці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути