понеділок, 11 лютого 2019 18:16

Герой, Маг чи Естет: одяг може розкрити характер людини завдяки архетипам - Катерина Стефанишин
40

Фото: Валерій Шмаков

"Коли ми бачимо тигра, то знаємо, чого можна від нього очікувати. Він небезпечний, швидкий. Так само і люди. Від одних людей ми підсвідомо відчуваємо небезпеку, яку не можемо пояснити, а від інших – навпаки, затишок і спокій. Одяг же допомагає правильно транслювати себе у світ. Люди розшифровуватимуть цю інформацію і сприйматимуть вас – як свою чи не свою людину", - розповідає стиліст і психолог одягу Катерина Стефанишин.

Вона допомагає жінкам за допомогою одягу підкреслювати не лише зовнішність. а й розкривати внутрішній стан і риси характеру. Правильно обрати свій одяг допоможуть внутрішні архетипи, яка кожна жінка може в собі розкрити.

Що таке архетипи і як вони працюють в одязі?

Архетипи поведінки в нас народжуються з генетичним тисячолітній досвідом, це наші уявлення про себе і ролі, які ми граємо.

В кожній людина є всі 12 архетипів. Вони проявляються в залежності від обставин, хоча є і кілька ведучих, з якими ми народжуємося і які формують характер людини. Всі їх можна напрацювати і використовувати за потребою.

Наприклад, я войовниче настроєна і готуюся до тяжкої бесіди з кимось. Мені потрібно відмежувати свої границі. В такому разі я витягую свій архетип Героя. Одягаюся відповідно і даю співрозмовнику зрозуміти, що рішуче налаштована досягнути своєї мети.

Герої - це люди, які перемагають, досягають, ставлять цілі. Герой сильний на коротких дистанціях. Бо видихається. Переміг, отримав лаври, і має відпочити на них. Потім знову шукає якийсь подвиг, який може здійснити. Герої люблять шкіру, метал, обирають одяг у стилі мілітарі або з його елементами. Якщо вдягають плетені речі - то такі, які, наприклад, імітують кольчугу.

  Архетип Герой
Архетип Герой

Простодушний або Невинний. Це людина, яка сприймає світ з відкритими очима і вміє захоплюватися і дивуватися. Такі люди вдягаються в прості балахонисті речі, які не несуть статусності. Це може бути стиль бохо, прості великі кишені, проста бавовняна чи льняна тканина, звичайні сарафани, квіткові принти. Це люди-діти, які можуть з радістю побігти по калюжах. Тому одяг у них простий і функціональний, який не заважає. Простодушний часто носить наївні рюші і квіточки. Ці люди транслюють світлу радість і сприймаються як безпечні.

В кожного архетипа є тіньова сторона. Тінь – це те що ми в собі не хочемо визнавати і вважаємо, що якщо вона проявиться, то осоромить нас. Якщо цей архетип забити в тінь, вона вискакуватиме в неконтрольованих ситуаціях. Тінь Простодушного – це безвідповідальність: "Я в хатинці, я дитинка, я ні за що не відповідаю".

  Архетип Простодушний
Архетип Простодушний

Ще один поширений архетип – Славний Хлопець. Це наші перші соціальні ролі. Коли людина тільки починає спілкування і розуміє, як їй діяти в соціумі, пристосовується під нього. Це весела товариська людина, якій завжди раді в будь-якій компанії. До цієї людини хочеться прийти і поплескати по плечу. Біля неї весело. Вона заводій. Вони завжди є, хтось виконує цю роль в компанії. Без нього в компанії нудно, він її підтягує до купки.

  Архетип Славний Хлопець
Архетип Славний Хлопець

Славний Хлопець любить стиль кежуал – джинси, кросівки, наплічники, сорочки і сукні в клітинку. Жіночий варіант сорочки – дрібна клітинка, комірчик. Вільний, може, злегка приталений силует. Поясок з бантиком, широка спідниця сонечком, яке крутиться, м'яка тканина, клітинка, кишенька, поясок, який можна зав'язувати спереду чи позаду. Тут немає дуже різких ліній.

Ця людина, як і Невинний, безпечна, біля неї вільно почуваєшся. Знаєш, що вона тебе нікуди не пошле, носа не задере, не відвернеться.

Своїм виглядом Славний Хлопець притягує до себе людей. І він хоче, щоб до нього приходили люди, щоб тягнулися до спілкування з ним.

Так часто одягаються журналісти, і люди їм розкриваються. Ми можемо бути не такі. Але якщо йдемо на зустріч і хочемо, щоб людина нам відкрилася, не боялася, варто одягнутися саме так.

Славний Хлопець не може дозволити собі глибоких вирізів і декольте, які пасують Естету. Якщо собі глибокий виріз зробить Славний Хлопець, у глядачів може бути нерозуміння: "Що він хоче цим мені сказати? Адже Славний Хлопець – це класний друг, а тут раптом якісь еротичні натяки".

  Архетип Маг
Архетип Маг
В мені є архетип Мага. Маги люблять прикраси зі значенням амулетного типу. Це може бути не просто намисто, а зі змістом. Відразу видно – прикраса це чи амулет. Ці прикраси не мають статусності, але мають значення. Маги носять довгий одяг, схожий на рясу, огортають шию шарфами-хомутами. Люблять чіткі лінії.

Для Магів важливі слова: трансформація, перетворення. Маги ідуть за своєю енергією, за течією. У них план – як річечка, яка може міняти русло залежно від обставин.

Коли до мене приходять люди сильні і яскраві внутрішньо, я їм завжди даю сірий колір. Вони спочатку дивуються: "Катя, ну як сірий? Хочу червоний, зелений!" Починає людина міряти сірий – зразу почувається в ньому комфортно. Отримує силу робити своє: притягувати увагу не до свого одягу, а до своєї сутності. Маги - сірі кардинали. Вони не хочуть звертати на себе багато уваги

Магам добре в сірому кольорі. Коли до мене приходять люди сильні і яскраві внутрішньо, я їм завжди даю сірий колір. Вони спочатку дивуються: "Катя, ну як сірий? Хочу червоний, зелений!" Починає людина міряти сірий – зразу почувається в ньому комфортно. Отримує силу робити своє: притягувати увагу не до свого одягу, а до своєї сутності. Маги - сірі кардинали. Вони не хочуть звертати на себе багато уваги. Сірий колір вони люблять за те, що можуть у ньому стати невидимками і щось творити своє не привертаючи зайвої уваги.

А от Естет у сірому загубиться. Естет мусить підкреслювати свою красу і бути помітним для оточуючих.

Архетип Правителя – це різкі лінії, чітка окреслена статура. Наприклад, це комір, який підіймає шию. Правителі носять статусні годинники, дороге начищене взуття. Ця людина несе контроль і має високий статус. Це небезпечний архетип. Ти біля нього одразу сам підтягуєшся, думаєш над своїми словами. У групі людей відразу видно, хто тут керівник, до якого можна підійти, щоб вирішити якесь ділове питання. Ці люди не будуть говорити по душах, але вони чудово вирішують проблеми.

  Архетип Правитель
Архетип Правитель

Правитель носить строгі класичні речі з чіткими лініями. Чисті кольори – переважно чорний. Якщо Правитель частково Естет, то він може вдягнути червоний колір, але строгий. Прикраси Правителя – дорогі, статусні, лаконічні, без брязкалець і фінтіклюшечок. Правитель – це про контроль і про границі. Король має обов'язково свою територію, він її захищає і контролює. Це може бути фірма, яку управлінець-правитель чітко тримає. Майже в усіх успішних управлінцях проявлений архетип Правителя.

  Архетип Творець
Архетип Творець

Творець – любить змінювати і експериментувати. Навіть у звичайному одязі його видає якась незвична деталь – оригінальна заколка, сумочка, брошка чи нестандартний крій. Творець мусить креативити – перетворювати старе в нове, то він рідко мириться з класичним одягом. Додає свою іскринку чи то брошкою, чи капелюшком. Вміє зі смаком поєднати, здавалося б, непоєднуване. На вулиці можеш кілька разів обертатися йому услід, щоб зрозуміти, як це він зробив.

Творець може гармонійно поєднати в одному образі чотири кольори, які наприклад, на Правителеві виглядатимуть смішно.

  Архетип Опікун
Архетип Опікун

Альтруїст або Опікун співчуває людям і часто жертвує собою заради інших. Внутрішній Опікун допомагає нам ростити наших дітей, допомагати нужденним. Одягаються ці люди в сукні і пальта класичного крою з вінтажними елементами – декоративними швами чи гудзиками.

  Архетип Шукач
Архетип Шукач

Шукач або Мандрівник багато вчиться і рухається, цікавий до нового. Одяг у нього утилітарний, дорожний. Багато речей-трансформерів, цікавий нестандартний крій.

  Архетип Трікстер
Архетип Трікстер

Трікстер або Жартівник любить веселитися і розважатися, в одязі зокрема: носить часто непропорційний одяг, величезні черевики, яскраві мультяшні кольори. Те, що на інших виглядатиме безсмаком, на Жартівникові – природне: босоніжки з принтом в зелену зебру, пальто з непропорційно великими рукавами-крилами в величезний рожевий горошок, кольорові жабо.

Які у вас ведучі архетипи?

Естет. Це людина, яка любить красу, скрізь її помічає, хоче нести її у світ. Хоче, щоб навколо все було гарно. Тобто вона все прикрашає. Вона транслює любов до світу, до близьких, а також сексуальну любов.

В одязі Естету важливі гармонійні і витончені кольори й деталі. Все має бути продумано, презентабельно, гарно. Це краса, сексуальна привабливість, чуттєвість, пристрасть. Такі люди хочуть виділятися зовнішнім виглядом, привертати увагу і викликати захват. Намагаються одягатися дорого – у шовк, оксамит, шкіру, атлас, мереживо. Такі люди намагаються бути якомога більш привабливими зовні, щоб викликати бажання і любов.

  Архетип Естет
Архетип Естет

Пригадайте приклади вдалого підбирання одягу з Вашої практики.

Коли підбираю одяг, дивлюся на вербаліку людей. Риси лиця, різкі чи плавні, статуру. Якщо лінії дуже рівні, прямі, окреслені – відразу половина архетипів відпадає. Правителі, Герої, Маги хочуть чітких ліній.

Якщо ж є плавність ліній, покаті плечі, м'який овал лиця – це інша половина архетипів. Ми підкреслюємо таку зовнішність тими самими плавними лініями в одязі.

Буває важко докопатися до справжнього і відшкрябати з людини пласти штучного. Бо наших суджень і переконань мільйони. Жінка часто копіює стиль і архетип успішної подруги або реалізує стереотипи, які вважає успішними, але в яких почувається некомфортно.

Бувають ситуації різкої невідповідності людини своєму зовнішньому вигляду. Наприклад, Правитель вдягається у біле і пухнасте. До нього підходять потеревенити, комплімент зробити, а він дає різку відсіч. В цей момент люди, яких він притягнув своєю няшною зовнішністю, почуваються обманутими.

Натомість Правитель любить, коли до нього приходять з конкретними питаннями і проблемами. Вони їх швидко вирішують і не розводять води.

До мене звернулася жінка-тренер, щоб я допомогла їй підібрати на виступ дві сукні. Я завжди переглядаю фотографії своїх клієнток на Фейсбуці, щоб мати попереднє враження і бачити картину. Після перегляду фото звужую вибір того, що поміряємо, до 3-5 суконь. Завжди беру ще одну сукню, яка людині не пасуватиме однозначно, але дуже гарно відтінить те, що справді пасує, щоб у клієнтки уже не було сумнівів щодо того, який одяг її, я який ні.

  Архетип Правитель
Архетип Правитель

Тренери часто спрямовують себе в архетип Славного Хлопця, щоб до них відкривалися, або Естета. Зрештою мімікрією під Естета грішать всі. 90 відсотків людей, бо це красиво: каблук, спідниця, блуза, шифон, оксамит. Красиві речі у нас асоціюються з жіночністю, і дуже багато виробників, брендів орієнтуються саме на Естета. Якщо ти приходиш в якусь б'юті сферу, з тебе роблять Естета, тобто красиву, незалежно від того, хто ти насправді.

Помітила, що моя клієнтка-тренер носить квіточки, рюші, джинси, розпахнуті блузки. Але лице чітке, виражений ніс, скули. Мало усміхається. Щось із цими квіточками в одязі не сходиться. Серйозне обличчя – це теж ознака діячів, зокрема Правителя. Усмішка їм не пасує, і не треба себе насилувати нею для фотографій.

Приходить до мене ця жінка. З перших же нот поведінки розумію, що вона Правитель. Каже чітко: "Я відпустила шофера. В мене є рівно 15 хвилин. Ми мусимо дуже швидко підібрати тих дві сукні. Далі в мене потяг". Думаю: "Яка мімішність? Які квіточки?" Вбрання ми підібрали дуже швидко: червону сукню з чітким поясом. Хоча спочатку вона червоного не хотіла, казала, що це дуже яскравий колір, який може відлякати аудиторію. Але поміряла і побачила, що їй дуже пасує. Завдяки цій чіткій яскравій сукні її цільова аудиторія буде більш визначена. До неї прийдуть люди, які розраховують почути команди, а не відпочити душею під пасажі: "Давайте подумаємо…". Менше людей, але вони будуть всі задоволені.

Ще одна клієнтка – художниця. Але весь гардероб у неї – бізнес-леді. Каже, відчуває, що вона з нього вже вийшла і не знає, на що міняти. Ведучими в неї виявилися Правитель і Творець. Щоб поєднати їх, ми вибрали сукні з орнаментом – від Творця. Від Правителя ми лишили оксамит і шовк. Почали до темного оксамиту додавати аксесуари Творця – незвичні сумки і брошки. Правителі часто піднімають волосся в пучок, яке робить навколо голови корону. Ми трошки опустили зачіску на маківку. Залишили строго відкрите лице, яке потрібне Правителю.

Якщо людина поєднує в собі кілька архетипів, як балансувати між ними? Чи можна зібрати кілька в одному вбранні?

Сукня Простодушного з зав'язочками-бантиками на рукавах і широкою спідницею стає естетською, коли талію стягнути широким чорним шкіряним поясом. Зовсім інший посил – витонченість, строгість, підтягнутість.

Аксесуари можуть виділити і допомогти поєднати в образі кілька архетипів. Дерев'яне намисло пом'якшить урочисту сукню Естета. Шкіряний пояс перетворить Простодушного в Героя и Естета.

Рукав на три чверті відразу змінює образ – візуально звужує всю фігуру, додає артистократизму, бо жінка демонструє тонкі зап'ястя. Це стиль Естета

Рукав на три чверті відразу змінює образ – візуально звужує всю фігуру, додає артистократизму, бо жінка демонструє тонкі зап'ястя. Це стиль Естета. Можна навіть просто трошки закотити рукави – тебе сприймають як худішу, тоншу, меншу.

Діячі – Правитель, Герой – дуже часто закочують рукав, бо люблять діяти. Вони готові до дії, до бою. Простодушні ж ходять зі спущеними рукавами або рукавами-крильцями. Або прикрашають їх милими зав'язочками.

Невинного і Естета можна поєднати в шовковій вечірній сукні молочного кольору. Молочний колір підкреслює невинність навіть в Естеті. Він транслює легкість. Чорний же колір – це вже відвертий виклик, спокуса.

Чорний і білий мало кому личать. Їх краще вводити в одяг в деталях або акцентами. Допускається чорна вечірня сукня з великим декольте, бо вона далеко від лиця.

Я, коли хочу розслабитись, переходжу в Невинного чи Славного Хлопця - одягаю джиси і вільну кофту і так відпочиваю.

Автор: Валерій Шмаков
 

Кажуть образ Естета – не на щодень. Як у доволі повсякденному одязі підкреслити елементи Естета?

Але живемо ми щодня. Тому треба привносити у свій щоденний образ естетські нотки.

Сукня тепла, але візьміть її під поясок. Взуття може бути без підборів, але хай воно має гострий носик. Чіткіші лінії вже збиратимуть потрошечки докупи той естетський образ. Блузка хай буде звичайного покрою, але в сіточку. Так ти ніби натякатимеш на свій естетський образ у своєму вбранні. Все ж може бути і м'яко. Не конче жінка-вамп.

Багатьом жінкам доводиться прикладати зусилля, щоб відкрити в собі свого внутрішнього Естета.

Якщо починати відкривати в собі Естета, то за ним підтягнуться інші властивості – прояви сексуальності без пошлості. Жінка часто приховує свого Естета в тіні, тому що не хоче привертати увагу. "На вулиці будуть до мене чіплятися. Або подумають про мене щось таке..." Що про вас подумають: що ви жінка? Що ви любите себе?

Увага – це енергія. Ти береш чоловічу енергію і можеш перетворювати її, використовувати і віддавати далі у світ. Це нормально. Коли потік проходить через тебе і виходить, це нормальний обіг енергії. Коли ж ти його відторгаєш і блокуєш, ти не маєш енергії, щоб віддавати її далі

Але увага – це енергія. Ти береш чоловічу енергію і можеш перетворювати її, використовувати і віддавати далі у світ. Це нормально. Коли потік проходить через тебе і виходить, це нормальний обіг енергії. Коли ж ти його відторгаєш і блокуєш, ти не маєш енергії, щоб віддавати її далі. Цей канал має працювати на жінку, а він не працює.

Вам легко вдалося розкрити Естета в собі?

Навпаки. Мій Естет був повністю в тіні. Я носила суто джинси і балахон зверху. Якщо мені казали: "Ти гарна. Катя", я це відразу відкидала. Казала: "Я розумна. До чого тут гарна?" Люди відразу шугалися. А я думала, що мене недооцінюють, бачать лише як соціальний об'єкт.

Коли я почала працювати в магазині серед краси, ставала біля дзеркала, вдягала якусь шовкову сукню, звикала до неї, дівчата мене фотографували. Коли на фото вперше було видно ногу мою, я кажу: "Дівчата, мені 37 років, яка нога може бути у цьому віці?"

Зараз я думаю – та це моя нога. Якщо я нікого не ображаю своїм виглядом, якщо я не порушую чиїхось меж, то можу вільно демонструвати свою ногу усім.

Звичайно, я не піду у філармонії в сіточці на голі груди, бо це порушення етичних норм. Хоча людина має право виражатися так як вона хоче. Своїм одягом я нікому нічого не винна. Контроль іншої людини – це на її відповідальності.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як знайти свій стиль одягу

Коли я працювала в обласній раді, приходила на наради в класичній чорній сукні за коліно, але як Естет не могла нею обійтися, тому мала брошку у вигляді червоної квітки. Цього було достатньо, щоб кожен мусив підійти і сказати: "Та така красива жінка має стояти й мовчати, або просто красиво сидіти й дивитися". Кажу: "Та я прийшла з вами говорити по справі".

Які архетипи транслює нинішня молодь?

Зараз поступово в моду входить розум. У мене 13-річний син. Я з підлітками багато спілкуюся. Бачу, що в них модно вчитися, хотіли і досягати чогось. У них уже немає панківського вихору – просто вирізнитися зовнішністю. Вони хочуть вирізнятися умом і вміннями. Тому носять кежуал і часто образи Невинного і Славного Хлопця. Тобто звертають більше уваги не на зовнішні прояви, а на внутрішні і на комфортність.

Раніше ж молодь прагнула: тільки побачте мене, я є, я існую. Тобто більше реалізували в одязі архетипи Творця і Естета, які прагнуть бути помітними.

Був час, коли молодь носила все темне: "мене не видно, я сам по собі, відчепіться".

Потім почалося демонстративне бунтарське і фіолетове волосся з заявками: хто ти тут такий?

Бунтар – ще один архетип. Вони руйнують стару систему, щоб на ній виросла нова. Бунтарі носять все, чим можна епатувати: масивні ланцюжки, незвичні кольори волосся, порізані на дірки жилетки і джинси. Людина дає суспільству виклик і каже, що зневажає загальноприйняту пристойність. У Бунтаря місія – розвалити стару систему, яка вже тримається на шмарклях. Бунтарі починають ставити запитання: а чого це так? Цих людей не люблять, бо вони проблемні. Але вони роблять саме ту кризу, після якої можу народитися щось нове. Вони зачищики.

  Архетип Бунтар
Архетип Бунтар

Зараз цей типаж частий, чи ми його вже переросли?

Масово вже немає. Але в людині Бунтар може жити як провідний архетип. Або як тимчасовий. Часто просто хочеться під настрій щось таке вдягнути, щоб звільнитися від внутрішньої агресії. Це як гроза, яка має пройти, щоб потім небо проясніло.

У Бунтаря багато енергії. Це може бути проміжний архетип до переходу в інший тип. Людина хоче щось у собі змінити і починає експериментувати в бунтарському дусі: яскраво-оранжевий чи фіолетовий колір волосся, асиметрична стрижка, здоровенні бутси. Це класний архетип, але зовнішньо його недолюблюють, бо він несе в собі небезпеку.

Коли Бунтар зруйнував старе, ти видихаєш, і далі приходить Творець, який починає складати нове.

Ви стежите за модою?

В мене досить складні стосунки з модою. Трохи бунтую проти неї. Швидше занурююся в глибину. Особливе задоволення отримую, коли витягую з людини її справжній образ, і коли внутрішнє та зовнішнє співпадають.

Звичайні стилісти більше збирають модні капсули, повні луки. Приходить клієнт і просить підібрати капсульний одяг – тобто весь одяг для створення образу. Наприклад, у тебе є три-чотири капсули. Ти знаєш як їх поєднати і щодня не мучишся підбором одягу, а вдягаєш уже готові образи.

Мене цікавить швидше психологічний шопінг і платтєтерапія. Люблю коли людина хоче покопати в глибину, а не просто заспокоїтися на тій капсулі, яка личить, підходить по кольору і модна.

Буває, запам'ятовую побачені капсули. Думаю: вау, дуже класно підібраний образ. Потім за якийсь час я не можу згадати, на кому я цей образ бачила. А от саму капсулу пам'ятаю дуже добре. Наприклад, жовта спідниця, синя кофта на запах, червона маленька сумочка, червоні чобітки. Поєднання ідеальне, хоча багато кольорів і всі вони яскраві. Але людини не пам'ятаю. Я пам'ятаю капсулу – вона була модна і стильна.

Хочу пам'ятати людину і емоцію, яку від неї отримую. Одяг повинен створювати гармонійний загальний образ.

Автор: Валерій Шмаков
 

Катерина Стефанишин, 37 років, стиліст, психолог одягу.

Народилася в місті Владімір в Росії. Батько – військовий, мама – телеграфістка. Родина у 1989 році переїхала у Львів.

У 2004 році закінчила факультет "геоінформаційні системи і технології" університету "Львівська політехніка" за спеціальністю інженер-геодезист.

Працювала геодезистом у Львівобленерго, потім у приватній фірмі.

Після Революції гідності була спостерігачем на виборчій дільниці. Потім – секретарем виборчої комісії.

Волонтерила – допомагала амуніцією військовим на передовій.

Займалася проджект-менеджментом.

З травня 2018 року - директор магазину одягу Nadi Renardi у Львові.

Цікавиться дизайном людини, психологією, менеджментом, маркетингом.

Любить подорожувати і писати блог про подорожі. Улюблена країна – Хорватія.

Серед книжок, які вразити – "Сила моменту Тепер" Екхарта Толле.

Захоплюється біографічними фільмами: "Надихають сильні історії про сильних людей".

Живе у Львові. Заміжня. Має 13-річного сина Романа і 10-річну доньку Вікторію.

Зараз ви читаєте новину «Герой, Маг чи Естет: одяг може розкрити характер людини завдяки архетипам - Катерина Стефанишин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua
Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути