Ексклюзиви
четвер, 29 серпня 2013 14:19

За похід до стоматолога дитину винагороджують іграшкою

За похід до стоматолога дитину винагороджують іграшкою
Фото: nashamama.com

"Що ми тільки не робили, щоб дитина перестала боятися стоматолога, - зізнається тернополянка Мар'яна Гаврилюк. – У чотири роки Ромчика так налякав зубний лікар, що син перестав спати спокійно, почав впісюватися уві сні і заїкатися. Він лікарів до цього часу не боявся. Спеціально записала його до дитячого. Спокійно висидів у черзі, зайшов в кабінет, сів у крісло, відкрив рота. Коли лікар затронула болючий зуб, вкусив її за пальця. Хіба ж дитина винна? То вийшло рефлекторно. Лікарка як гаркне "Рот открой!". Малий аж посинів і розревівся. Щоб він не плакав, мене виставили у коридор. За руки і голову дитя тримали дві медсестри, аби не сіпався. Тепер Рома на поріг стоматології не ногою. Маємо три хворих зубчика, але як залікувати їх, я не знаю".

Перший візит до лікаря має бути профілактичним, а не пов'язаним із болем і лікуванням. Такої думки дотримується столичний дитячий психолог Валентина Домська.

"Перший візит до стоматолога для багатьох закінчується плачевно, - говорить Валентина Іванівна. – Для початку відвідайте стоматолога, щоб він подивився, чи правильно ростуть зубки, чи немає проблем з прикусом". За словами лікаря, не можна йти на повідку у дитини і через дитячі фобії не відвідувати лікаря, а вдаватися до нетрадиційної медицини.

"Деякі батьки, аби вберегти дитину від болю і переляку, не водять її до стоматолога, - каже психолог. - Вважають непотрібним лікування молочних зубів, які і так рано чи пізно самі вилетять. Карієс з молочних зубів пізніше перекинеться на зачатки постійних".

Дає 5 рекомендацій, як допомогти дитині подолати страх перед зубним лікарем. По-перше, у кабінеті лікаря самі поводьтеся спокійно, щоб ваш страх не передався дитині. Не критикуйте сина чи доньку, коли вони плачуть. Від цього може постраждати самооцінка вашого чада. По-друге, на прийом можна йти з улюбленою іграшкою. Це додасть малюку впевненості. По-третє, за гарну поведінку під час лікування дитину обов'язково треба обдарувати чимось. Можна купити іграшку – ляльку чи машинку, зводити у цирк чи зоопарк. Тоді зі стоматологом і лікуванням зубів дитинка пов'язуватиме ще й гарні переживання і спогади. По-четверте, батьки повинні відволікати сина чи доньку від поганих думок, доки сидите у черзі до лікаря. Розкажіть казку чи зіграйте якусь гру. Це підніме настрій і заспокоїть. По-п'яте, дитина боїться самої розлуки з мамою чи татом. Тому не варто лишати її саму у кабінеті.

Зараз ви читаєте новину «За похід до стоматолога дитину винагороджують іграшкою ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути