пʼятниця, 18 березня 2016 14:16

Топ-5 порад, про що потрібно подумати, залишаючи дитину у бабусі

Топ-5 порад, про що потрібно подумати, залишаючи дитину у бабусі

Безпека і здоров'я дитини - головне, про що треба думати, залишаючи дитину будь з ким. Навіть якщо ви повністю довіряєте мамі, є речі, про які варто задуматися. Про це пише сайт moirebenok.

Чи готова бабуся залишитися з дитиною

Звичайно, бабуся любить своїх онуків, але любов ця кардинально відрізняється від того, що відчувають батьки до власних дітей. Суспільство наполегливо нав'язує правила, за якими повинні жити представники різних соціальних ролей. Так, бабуся і дідусь зобов'язані допомагати своїм дорослим дітям ростити їх власних дітей - але, по-перше, чому винні? Швидше це прояв доброї волі і особистого бажання. Погодьтеся, провести цілий день з дитиною робота не з легких, причому, чим вона менша, тим більше вимагає відмови від будь-якої іншої діяльності.

Якщо ваша бабуся досить молода і активна - у неї можуть власні плани й інтереси в житті, що зовсім не робить її поганою мамою або бабусею, просто варто це враховувати і своєчасно узгоджувати.

Чи приймає сучасні підходи

Як не крути, але в наш час дітей прийнято ростити трохи інакше, ніж 20-30 років тому. Вам дуже пощастило, якщо мама, ваша або чоловіка, встигає стежити за сучасними тенденціями, згодна з тим, що дитину не можна примушувати їсти, коли вона не хоче і не потрібно надягати на неї шапочку, якщо на вулиці досить тепло. Знає, що температуру дитині не можна збивати аспірином. Чи не непритомніє, коли малюк грає в комп'ютерну гру і може грамотно його відвернути в разі потреби.

Але якщо методи минулого століття, які вважалися нормою в радянські часи, коли бабуся ростила власних дітей, міцно закріпилися в її голові, доведеться проводити освітню роботу. Робити це потрібно вкрай делікатно, щоб не викликати протест, і постаратися не просто вселяти догми, а пояснити мотивацію сучасних підходів. Це допоможе стати ближчими з мамою або свекрухою і отримати союзника, а не конкурента і опонента.

Безпечна зона для дитини

Люди похилого віку нерідко живуть в оточенні деякої кількості ліків, причому, якщо в будинку немає дітей і тварин, необхідності ховати їх немає, а тому, втрачається пильність. Таблетки, які знаходяться в коробочці-органайзері або пляшці, закритою звичайною кришкою (без захисту від дітей) легко можуть привернути увагу дитини і встежити за цим можна не встигнути. Небезпеку так само можуть представляти неізольовані дроти, ножиці, голки, перераховувати можна довго, а малюк може схопити все, що знаходиться в зоні досяжності.

Згадайте, свою квартиру ви пристосовували і робили безпечною поступово, протягом деякого часу і в міру дорослішання малюка. Обов'язково обговоріть те, що вас турбує, але не в формі претензії - вам ніхто нічого не винен, а делікатно і ненав'язливо. Якщо організувати безпечне середовище в будинку у бабусі з дідусем не виходить, може, варто запросити їх до себе?

Чим годувати, чого не давати

Залишаючи свою дитину з бабусею, продумайте її раціон на весь період вашої відсутності. В ідеалі, варто приготувати заплановану їжу, але для такої ситуації непогано підійдуть магазинні баночки - фруктові пюре, для малюків - готові кашки, які потрібно тільки розвести водою.

Навіть якщо ви на 100% довіряєте мамі (або свекрусі), складіть список того, що давати дитині не можна, якщо такі продукти є. Нехай він висить на видному місці, як правило, це стінка холодильника. Подумайте про те, які ще інструкції важливо залишити, але не перестарайтеся, дайте бабусі проявити і власну ініціативу, в рамках допустимого, звичайно.

Чи немає у неї депресії

На жаль, депресія - частий супутник людей старшого віку, особливо жінок. Пов'язано це зі зміненим гормональним фоном під час клімаксу, частими хворобами, зміною в житті, яку не завжди і не всім легко прийняти. Подумайте, здається, ще зовсім недавно жінка була мамою, найважливішою людиною, і існувала поза критикою, а тепер вона вчиться жити в іншому світі, де свою потрібність доводиться доводити. Дуже часто жінки старше 45 років стають вдовами, а це теж потрібно як то пережити.

Депресію бабуся може старанно приховувати, боячись що їй не довірять онука, але цей стан може бути небезпечним для неї самої і для дитини. Типові ознаки клінічної депресії: пригнічений стан, особливо після пробудження, думки про суїцид, ослаблення пам'яті та інші. Якщо у вас закралися підозри, це привід допомогти бабусі повернутися до реального життя. У більшості випадків необхідна допомога фахівця, можливо прийом ліків і тимчасово не залишати дитину з нею надовго. Проявіть співчуття - вийти з депресії самостійно без сторонньої допомоги майже неможливо.

Зараз ви читаєте новину «Топ-5 порад, про що потрібно подумати, залишаючи дитину у бабусі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути