субота, 12 грудня 2020 23:46

Психологи радять сім'ям не відмовлятись від свят під час пандемії

Психологи радять сім'ям не відмовлятись від свят під час пандемії
Спільні традиції допомагають задовольнити психологічні потреби. Фото:pixabay

Обмеження урочистостей, зменшення кількості авіаперельотів та соціальне дистанціювання диктують свої правила святкувань.

Але це не означає, що ми повинні відмовлятися від свят, пише психологиня Мхайрі Боу у The Conversation.

За її словами, участь у спільних сімейних та національних традиціях посилює наше почуття причетності до спільноти. Науково доведено, що соціальні групи, такі як сім'ї, друзі та колеги, мають важливе значення для здоров'я та добробуту людини. Ці групи є центральними для нашого сприйняття себе. Вони надають нам цінні психологічні ресурси, включаючи почуття приналежності та прийняття. Вони допомагають зменшити стрес та відчути допомогу та підтримку. Відмова у доступі до цих груп на фоні стресу від пандемії створює великий психологічний тягар. Особливо для тих, хто вже зазнав втрат через коронавірус.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експерти підрахували, скільки було б врятованих життів, якби всі носили маски

Спільні традиції допомагають задовольнити психологічні потреби. Однією з них є потреба у тривалості певних подій. Бути частиною групи може допомогти в цьому, оскільки це дозволяє людям відчувати себе частиною чогось стабільного та передбачуваного протягом часу та історії. Ми створюємо та продовжуємо історії своїх сімей, спільнот та націй, ділячись та передаючи групову культуру через спільні розповіді, речі та ритуали. Окрім того, глобальні загрози існуванню, такі як пандемія, впливають не лише на ізоляцію та самотність. Вони також нагадують нам про нашу власну вразливість і створюють відчуття занепокоєння щодо майбутнього. Зіткнувшись із такими загрозами, ми прагнемо підтвердити свою культурну, національну та сімейну ідентичність та отримати задоволення від традицій та почуття об'єднання.

Спільне святкування улюблених свят, таких як Різдво, можуть покращити відчуття добробуту у ці важкі часи. Однак можна ділитися сімейними традиціями та насолоджуватися ними у менших компаніях чи навіть онлайн. Недавні дослідження підтверджують, що святкування меншого масштабу є значно безпечнішим задля уникнення ризику зараження коронавірусом. Ті, хто обирає більш обмежений або віддалений варіант святкування, можуть знайти безліч варіантів адаптації до звичних традицій.

На Софійській площі у Києві на час новорічних свят встановлять інтерактивну лазерну проєкцію, що транслюватиме привітання українців. Проєкт "Вітання звідусіль" створений за підтримки Національного заповідника "Софія Київська" та Visa. Він дає змогу привітати близьких та рідних з будь-якої точки світу.

Зараз ви читаєте новину «Психологи радять сім'ям не відмовлятись від свят під час пандемії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути