середа, 28 квітня 2021 17:30

Качка-довгожителька побила рекорд

Автор: надане Ігорем Іщенком
  Ігор Іщенко з міста Узин та керівниця Національного реєстру рекордів України Лана Вєтрова тримають качку Глашу. Їй 25 років
Ігор Іщенко з міста Узин та керівниця Національного реєстру рекордів України Лана Вєтрова тримають качку Глашу. Їй 25 років

Качка Глаша породи українська сіра чубата відтепер офіційно визнана найстарішою свійською качкою в Україні. Їй 25 років, тоді як свійські качки утримуються максимум п'ять-шість років.

"1996 року привіз своїй тітці в сусіднє село сепаратор. А в неї якраз вилупились каченята. Гарні такі, з чубчиками. Вона побачила, що вони мені сподобались, і дала цілий виводок", - розповів кореспонденту Gazeta.ua власник качки-довгожительки Ігор Іщенко з міста Узин на Київщині.

Чоловік залишив собі пару качок, а решту продав.

"Взимку 2013-го одну качку загриз лис. Глаша врятувалась. Але через солідний вік її зуби стесались, на одне око вона зовсім не бачить. Тому потрібен особливий догляд", - зізнався Ігор Юрійович.

Господар наголошує, що потрібно слідкувати, щоб біля будь-якої тварини була завжди чиста вода і суха підстилка.

"Глаша полюбляє кукурудзу. Дружина варить їй каші такі, як і нам, - ячну, пшеничну".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тропічна риба прожила рекордний 81 рік

Чоловік згадує, коли померла сусідка, то в неї залишилась стара курка. Ігор Юрійович вирішив також її прихистити.

"Обидві старожилки, наша качка Глаша і курка Роза, здружилися. Вони не відходили одна від одної. Був випадок, що мене вразив. Раз на Глашу нападав крук, а курка розставила крила і побігла на оборону. Вона таки відбила подругу. У народі є вислів про "курячий розум", але я з цим не погоджуюсь. Якось ввечері Роза поверталась в сарай сама. Я її запитав: "А де ж Глаша?" Курка вмить повернулась за подругою. Щодня підчікувала, доки вона неквапливо йшла. Торік Роза померла. Їй було 15 років", - поділився Іщенко.

Також у подружжя Іщенків живуть дві кішки.

"Одна ще молоденька, а Соня теж довгожителька. Їй 17 років, у неї вже не залишилось жодного зуба. Тому всю їжу дружина їй перемелює, або дрібно нарізає", - додав Ігор Юрійович.

"Це унікальний випадок. І я не лише про качку-рекордсменку, а про цю сім'ю, яка мене вразила. Бо в селах взагалі в людей до тварин ставлення практичне: качка для того, щоб її з'їсти, свиня, щоб її заколоти, кіт для того, щоб ловив мишей, собака - щоб стеріг те все їхнє щастя. І тому це історія не лише про рекорд, а насамперед про людей", - поділилась керівниця Національного реєстру рекордів України Лана Вєтрова.

Качку Глашу оглянув орнітолог і дав поради по утриманню рекордсменки. Згідно з науковими дослідженнями при хорошому догляді свійські качки можуть дожити до 20 років.

Зараз ви читаєте новину «Качка-довгожителька побила рекорд». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути