понеділок, 14 червня 2021 13:00

"Більше не живу в лікарні" - жінка розповіла, як почувається з пересадженою ниркою

"Більше не живу в лікарні" - жінка розповіла, як почувається з пересадженою ниркою
Нирку Наталі Романовій знайшли серед ночі. Фото: pixabay

Майже півтора року тому в Україні запрацювала державна програма з трансплантації органів. Тепер українцям не треба їхати за кордон, щоб отримати нову печінку, серце, чи інші органи.

Одним із закладів, де проводять такі операції, стала Клінічна лікарня швидкої медичної допомоги Львова. Саме тут у серпні 2020 року Наталі Романовій із Волині пересадили нирку.

Жінка розповіла Gazeta.ua, як їй живеться з новим органом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Віртуальна реальність врятувала дівчинці серце

"Нирка приживається добре. Треба поки що старатись не їсти багато смаженого, соленого, гострого. Усе варене, на пару, чи в печі. Але це не найгірше, що може бути. Я вже пристосувалась. До лікарів могла завжди телефонувати в будь-який час дня і ночі. Порівнюючи життя до і після, то зараз жити стало набагато легше. Я не прив'язана до діалізу, можу пити, їсти нормально", - каже.
Проблеми з нирками в жінки почались 2006-го після грипу. Двічі на рік відтоді підліковувалась у лікарні. Після народження сина все погіршилось.

"Це дало ще більші ускладнення. Тоді мусила йти на гемодіаліз. Була залежною від процедури 3,5 роки. Я не відчувала болю, як такого, але було безліч інших обмежень, зокрема в їжі. З часом стала прикута до лікарні. Я сумувала за сином, було шкода, що не можу показати йому того, що б хотілось".

Нирку Наталі Романовій знайшли серед ночі. Виїхали з чоловіком до Львова і здали аналізи на сумісність. Донор підійшов.

"Найстрашніший момент був перед наркозом. Ніхто не давав гарантій, як організм перенесе операцію. Я прагнула, щоб все минуло добре, думала про сина постійно, хотіла вижити заради нього. В результаті нирка запрацювала не одразу, а лише згодом. Через коронавірус чоловікові не можна було бути зі мною постійно, тому приїжджав щодня. Рада, що більше не живу в лікарні. Знаю, що мій донор - чоловік, якому було 37 років, мав двох дітей та вагітну дружину".

За словами Наталі Романової, тепер вона більше цінує життя. Жінка підтримує і допомагає тим, хто ще чекає на свого донора.

До Верховної Ради подано новий законопроект № 5610, який, у разі його прийняття, дозволить знизити вартість операції з трансплантації органів в Україні. За даними Міністерства охорони здоров'я, тільки за поточний 2021 рік в нашій країні провели 48 операцій з трансплантації органів.

Зараз ви читаєте новину «"Більше не живу в лікарні" - жінка розповіла, як почувається з пересадженою ниркою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути