Ексклюзиви
субота, 20 серпня 2016 19:54

9 фраз, які гарантовано травмують дитину

9 фраз, які гарантовано травмують дитину

Ми часто говоримо дітям образливі слова, не особливо замислюючись про наслідки. Але ж батько і мати – найважливіші люди в житті дитини.

Батько п'ятьох дітей і засновник благодійного фонду Family Firts Марк Мерілл виділив дев'ять найбільш руйнівних батьківських фраз, пише fathersclub

1. "ЧОМУ ТИ НЕ МОЖЕШ БУТИ ЯК ___?"

Порівняння отруйні і не несуть нічого позитивного. Порівнюючи дитину з братом, сестрою або другом, ви ображаєте її, змушуючи відчувати, що вона недостатньо хороша або не відповідає вашим очікуванням. Ставтеся до кожної дитини як до унікальної особистості. Ніколи не кажіть: "Чому ти не можеш так само добре вчитися в школі, як твоя сестра?". Говоріть: "Що ми можемо зробити, аби допомогти тобі домогтися кращих оцінок в школі?".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як розвинути увагу у дитини: 5 важливих порад

2. "У МЕНЕ НЕМАЄ НА ЦЕ ЧАСУ"

Одного разу суботнім ранком мій син Маркі підійшов до мене з м'ячем і рукавичкою і попросив: "Папа, давай пограємо в бейсбол". І я, як зразковий сім'янин, звичайно ж, відповів "Так, давай". Правильно? Ні. Я сказав: "У мене немає на це часу, я ремонтую туалет. Дай мені пару хвилин". Потім хвилини перетворилися на години. І коли я вдень був готовий, нарешті, пограти, мій син сказав: "Спасибі, тато, але не треба". Коли ми говоримо дітям "У мене немає часу" ми, насправді, говоримо інше. "Те, що я зараз роблю, для мене важливіше, ніж те, що тобі потрібно" або "я вважаю за краще робити щось інше". Але хіба є щось більш важливе, ніж проводити час з дітьми та родиною?

3. "НАВРЯД ЧИ В ТЕБЕ ВИЙДЕ"

Замість цього дитина чує "я не вірю в тебе". Знання того, що ви вірите в них, дає дітям силу, сміливість, мотивацію, завзятість і багато іншого. Заберіть цю віру і ваші діти будуть роками розхльобувати наслідки. Коли вас тягне сказати подібну дурість, краще зупиніться, подумайте і скажіть інакше. Наприклад: "У тебе є труднощі, але я тут, з тобою, і я готовий підтримати тебе і допомогти зробити все якнайкраще". Звичайно ж, не потрібно давати дітям помилкових надій або підтримувати їх гординю. Але важливо заохочувати їх у досягненні цілей.

4. "ВІД ТЕБЕ СУЦІЛЬНІ ПРИКРОЩІ"

Ваші діти можуть помилятися, і будуть помилятися. Як і всі ми. Але якщо ви хочете, аби діти вчилися на своїх помилках, акцентуйте увагу саме на помилках і на те, як їх виправити. Легко повісити на дитину ярлик "невдаха". Але це важка ноша і багато малюків з нею не справляються. Спробуйте говорити замість цього: "Твоя погана оцінка (невдалий вибір), і т.д. мене засмутили, але я люблю тебе незважаючи ні на що. Чому тебе це навчило?". Відокремлюйте дитину від її помилок.

5. "НЕ БУДЬ ТАКИМ СЛАБАКОМ"

Цього не слід говорити ні хлопчикам, ні дівчаткам. Але для хлопчика це звучить як "в тобі немає того, що потрібно, аби бути чоловіком". Приблизно такий же сенс несе і фраза на кшталт "ти поводишся як дівчисько".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Батьки радіють початку навчального року: красномовні знімки

6. "ТИ ТАКИЙ БОВДУР"

Коли ми говоримо дітям, що вони дурні, це записується на жорсткий диск їх пам'яті, звідки дуже складно що-небудь видалити. І абсолютно точно це ніяк їх не мотивує.

7. "ТИ МОЖЕШ ХОЧ ЩОСЬ ЗРОБИТИ НОРМАЛЬНО?"

Коли батьки кажуть таке в запалі, для дитини це означає, що вона помили лилася не лише в цей раз, але і робить це постійно. Дуже небезпечно використовувати такі узагальнюючі поняття як "завжди", "ніколи", "все", "хоч що-небудь".

8. "ЧОМУ ТИ НЕ ПОТРАПИВ ДО ОСНОВНОГО СКЛАДУ?"

Ваша дочка або син напевно дуже старалися потрапити в основний склад, але потрапили в запасний. Вони і так розчаровані цим, так чи варто сипати сіль на рани? Замість цього, варто похвалити їх за те, що вони намагалися, і що взагалі потрапили в команду.

9. "ЯКЩО ТИ ОТРИМАВ 11, ТО ЧОМУ НЕ ЗМІГ ОТРИМАТИ 12?"

Коли ми говоримо подібне, ось що чує дитина: "Що б я не робила, це недостатньо добре для мами чи тата". Якщо діти зробили все, що від них залежало, слід їх похвалити. А якщо ні, варто підбадьорити їх, аби наступного разу вони виклалися по повній програмі.

Нагадаємо, поліцейський знявся у фотосесії з дівчинкою, яку врятував від смерті

Зараз ви читаєте новину «9 фраз, які гарантовано травмують дитину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути