вівторок, 19 листопада 2013 10:38

Літнім людям і молодим матерям дають достатньо м'яса і молока

У Північній Кореї підвищився рівень життя, але за перегляд південнокорейських фільмів розстрілюють

У семи містах Північної Кореї з початку листопада цього року розстріляли близько 80 людей. Про це пише південнокорейська газета "Чунан Ільбо", посилаючись на власні джерела у закритій комуністичній країні. Більшість страчених провинилися тим, що переглядали південнокорейські телепрограми і серіали. Людей звинуватили також у аморальній поведінці й поширенні порнографії.У кожному з міст, за даними журналістів, стратили по десять  чоловік. Ще десяток розстріляли на стадіоні на очах спеціально зігнаних 10 тисяч людей, зокрема дітей. Кажуть, страти стали найбільшими з 2011 року, коли Ин змінив на посаді вождя – свого покійного батька Кім Чен Іра

Кі ЛІ Хон, 46 років, аптекар, Сокчхо, Південна Корея:

– Я впевнений, що людей розстріляли, але сумніваюся, що аж 80. Думаю, не менше 10 точно, бо розстріли в них показові. Напевно, сказали, що це – перша партія, а є ще стільки-то приречених.

Рік тому ми вважали, що країна починає по­троху відкриватися. Були розмови, що дозволять родичам із Північної Кореї приїхати в нашу країну на кілька днів. Я торгую контрабандою. Дружина працювати не може через інвалідність, а старша донька дуже здібна, вчиться у Японії. Десь рік справи йшли чудово. Ми домовилися з однією зі змін прикордонників. Ті заплющували очі на наші човни й контейнери. Сучасну техніку північні корейці не беруть, бо старенькі телевізори не тягнуть складні CD-магнітофони чи приставки для відеоігор. Комп'ютери в них теж морально застаріли років на 10. Ми продали шість ящиків відео­касет, хоч я планував їх викинути з гаража. Американські фільми ледве вмовив узяти: там просять наші й китайські серіали, реаліті-шоу.Десь місяць тому знайомий прикордонник сказав, щоб я більше не потикався зі своїм товаром: заарештують, а мого північнокорейського партнера можуть розстріляти. Я перепитав кількох знайомих, що займаються контрабандою, – у всіх те саме. В одного конфіскували іграшки, що розмовляють, і солодощі десь на півтори тисячі доларів.

У Кім Чен Ина хороші спеціалісти. Попередні системи безпеки ми навчилися обходити. Наші програмісти зламували їхні мобільні, й ми могли передзвонюватися. Зараз такий захист, що як тільки фіксується спроба телефонувати за кордон, мобільний блокують.

Карен РО, 34 роки, дитячий онколог, Сингапур:

– У нас зараз лікують 11-місячного хлопчика. За чутками, племінник дружини когось із синів покійного Кім Чен Іра. Родина приїхала з годувальницею і покоївкою. Прислузі не дозволяли говорити з лікарями, але зараз відпускають за покупками і просто погуляти містом.

Годувальниця – зовсім молоденька, років 20. Я їй принесла кілька модних журналів. Погортала, а тоді віддала, бо там надто багато розпусти. Телевізор просить не вмикати, бо там тільки брешуть. Їй цікаво, як ми живемо, але дуже боїться втратити роботу.

Покоївка в них старша, вчилася колись у Москві. Недавно готель у Пхеньяні, де працювала перекладачем, закрився, тому заробляє так. Каже, Кім Чен Ин зумів завоювати симпатії. Спочатку була істерія, дуже напружена ситуація з Південною Кореєю, але потім усе заспокоїлося. Кілька разів виходили цілі газети й випуски новин, присвячені армії. Мовляв, вона – одна з найсильніших у світі, у повній бойовій готовності. Подешевшали продукти, їх стало більше, почали добре годувати в дитсадках. Літнім людям і молодим матерям дають достатній пайок м'яса й молока. Були великі проблеми з легкою промисловістю, але влітку у магазинах з'явилося все необхідне. Одяг, напевно, закупили в Китаї. Дружина Кім Чен Ина часто з'являється в лікарнях і школах. Мені здається, вона копіює Кейт Міддлтон.

Коли з'явилася новина про 80 розстріляних, я перепитала батька свого пацієнта, чи це може бути правда. Він буркнув, що це – не моя справа.

Дорі ТЕН, 56 років, викладач музики, Пекін:

– Мені вдалося втекти з Пхеньяна 12 років тому. Наш колектив запросили в Китай на концерт. Усе складалося так, що я розуміла: або тікати, або помирати. Чоловік пив. У магазинах не було нічого. Донька мала цілий букет хвороб, бо їй не вистачало вітамінів. Місяцями жили без м'яса.

Коли сказали, що їдемо в Китай, я відмовилася, бо не хотіла залишати доньку на того п'яницю. Дозволили взяти з собою, як виняток. У Пекіні ми виступили, а тоді нас повели в ресторан. Я тихенько дала малій велику карамельку. Коли доньку почало нудити, попросилася вийти. Далі не пам'ятаю, як додумалася бігти на кухню і просити сховати нас. Там були двоє кухарів і м'ясник. Вони мене не розуміли, я говорила ламаною китайською. Давала їм ланцюжок золотий, показувала на сережки в малої. Першим зрозумів, що я хочу, м'ясник. За хвилину заштовхав нас у свій фургон і поїхав. Відвіз до тещі за 40 кілометрів від Пекіна. Казав потім, що мене шукали, але скандал вирішили не зчиняти. Не взяв ні копійки, хоч ми прожили в них чотири місяці – доки я більш-менш вивчила мову і знайшла роботу.

Із сестрою з'явилася можливість контактувати чотири роки тому. Вона –  викладач біології. Її за кордон не випускають, але мені дозволили переказувати їй трохи грошей. Мій чоловік помер, квартиру в нього забрали. Сестра каже, останній рік у місті жити непогано. На державних базарах достатньо продуктів, покращало обслуговування в лікарнях, є хороші програми для молоді. Але стало дуже важко в селі. Продукцію у них забирають за безцінь, підняли норми. Скоріш за все, є регіони, де голодують. Кім Чен Ин трохи погрався в доброго царя, але бачить, що країну так не втримаєш. Ходять чутки: страчують тих, кого запідозрили у шпигунстві чи в підготовці втечі. Показові розстріли проводили й тоді, коли я втекла, є вони і зараз.

Усе можна вирішити хабарами

– Давно не пам'ятаю такої масштабної провокації проти Північної Кореї, – коментує правозахисник із Сеула Лін Мей Пі. – Я прожив там півтора року, щоб контролювати розподіл гуманітарної допомоги Червоного Хреста. Сказати, що у Пхеньяні все гаразд зі свободами людини, не можу. Були масові страти. За ті півтора року розстріляли п'ять чоловік за шпіонаж та зраду батьківщини, і ще трьох – за розповсюдження релігійної літератури.

Людей заарештовували за комерційну діяльність, за іноземну пропаганду, за порнографію. Але, наскільки я знаю, усе це можна вирішити за допомогою хабарів. До смертної кари засудили тільки педофіла, що поширював дитяче порно. Там не рубають голів направо й наліво. Північна Корея знищує тих, хто загрожує їй глобально.

КНДР діє сама проти себе, коли пускає в країну таку малу кількість людей. З другого боку, такі новини є позитивними, бо рано чи пізно ряд країн вирішать: у ситуацію треба втрутитися.

Зараз ви читаєте новину «Літнім людям і молодим матерям дають достатньо м'яса і молока». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути