четвер, 06 жовтня 2011 15:54

Із 10 тисяч відомих хвороб - три тисячі спадкові. Як лікуються українці

Із тисячі українців тільки 120 можна назвати цілковито здоровими. Та лише 29 відсотків жителів великих міст сприймають це як проблему. Такі дані Київського міжнародного інституту соціології

Володимир ГДАЛЬ, 57 років, доцент кафедри терапії Національної медичної академії післядипломної освіти ім. Шупика, практикуючий лікар-кардіолог, гастроентеролог, ревматолог, терапевт, сімейний лікар.

Що впливає на здоров'я?

- Геномом кожної людини закладено, скільки вона проживе. Із 10 тисяч відомих хвороб - три тисячі спадкові. Термін життя можна як збільшувати, так і зменшувати.

Зараз українці живуть у середньому 70 років, а на початку 2000-х - 65. В Іспанії цей показник - 81 рік, у Німеччині - 80. На здоров'я впливають рівень життя, харчування, стреси, політичний устрій, стабільність у країні. Має значення якісне лікування найпоширеніших захворювань, їх профілактика. Екологія теж важлива. На сході України найкоротша тривалість життя. Там найбільше заводів, найгірша вода.

Від чого найчастіше помирають українці?

- 66 відсотків смертей спричинені серцево-судинними недугами. Їх мають 25 мільйонів українців.

Величезна проблема - артеріальна гіпертензія, про яку в народі кажуть "скаче тиск". Кожен четвертий житель планети має підвищений тиск. В Україні це понад 15 мільйонів людей. У нас чомусь серйозно не ставляться до цієї хвороби. Приймають якісь разові таблетки, легшає - і далі не лікуються. Але це хронічне захворювання, яке весь час треба тримати під контролем. Гіпертонічна недуга до 40 років частіше уражає чоловіків. Після 40 жінки й чоловіки хворіють приблизно однаково.

10 років тому українці були на четвертому місці в світі за кількістю курців. Зараз ситуація трохи краща. Чомусь палять переважно бідні чоловіки й багаті жінки. Вважають, що після 30 років кидати не треба, бо ще більше зашкодить здоров'ю. Дурниці. Насправді в людини, яка припинила курити, ризик інфаркту такий самий, як і в тої, що цієї звички не має.

66 відсотків смертей спричинені серцево-судинними захворюваннями. Їх мають 25 мільйонів українців

12 відсотків хворіють на рак. Ми на третьому місці в Східній Європі, після Росії й Білорусі. Одна з причин - наявність бактерії хелікобактер пілорі, яка живе в шлунку й у 80 - 90 відсотках випадків спричинює хронічний гастрит, у 70 - виразку шлунка, у 95 відсотках випадків виразку дванадцятипалої кишки, а потім - рак. Українці мають хронічний гастрит із 20 - 30 років. Якщо його не лікувати, слизова оболонка перебудується, настане атрофія, яка часто перероджується на рак. Цією бактерією інфіковані 70 відсотків населення з дитинства. Вона потрапляє через рот, брудні руки тощо. Головне - вчасно її виявити. Більшість людей думають, що хронічні гастрити та виразки невиліковні. Тому махнули рукою на свої болячки. Насправді ці хвороби в більшості випадків лікують за сім днів двома антибіотиками й кислотознижувальним препаратом.

На що слід звернути увагу в шкільному віці?

- Одразу після народження треба зробити всі щеплення. Школярів необхідно навчити правильно сидіти за партою. Бо в кожного четвертого після закінчення школи викривлений хребет. І обов'язково робити фізичні вправи.

Які недуги турбують українок?

- Найпоширеніший діагноз - рак молочної залози. Із 900 тисяч зареєстрованих хворих  половина мають третю або четверту стадію. Від нього помирає кожна п'ята українка - бо пізно звертаються до онкологів. Частіше хворіють після 50 років.

Шестеро жінок щодня гинуть від раку шийки матки. Половина - репродуктивного віку.

Чого слід остерігатися чоловікам?

- Найчастіше вони хворіють на рак шлунка - 11,9 відсотка, передміхурової залози - 6,8, прямої кишки - 6,4 та ободової кишки - 6,1 відсотка. Після 50 років обов'язковим є загальний аналіз крові. Якщо нічого не турбує, то раз на два роки робити кардіограму.

Рак сечового міхура представники сильної статі мають утричі-вчетверо частіше за жінок. Переважно в 40 - 60 років.

На яких медичних процедурах не варто заощаджувати?

- Якщо людина почувається здоровою, її нічого не турбує - скоріше за все, так воно й є. Але я б радив раз на півроку ходити до стоматолога. Жінкам - іще до гінеколога. Здати аналізи на ВІЛ, гепатит, сифіліс. Гепатити можна підчепити й у стоматолога, й у манікюрному салоні. Зробити електрокардіограму. Здати загальний аналіз крові - він показує наявність запального або алергічного процесу в організмі, брак заліза, хвороби крові.

Раз на рік жінкам після 30 років треба відвідувати мамолога. Із 40 років щороку робити мамографію, щоб учасно виявити рак молочної залози.

Після 30 усім раз на рік варто міряти внутрішньоочний тиск, аби запобігти розвитку глаукоми. Флюорографію - для виявлення раку легенів і туберкульозу.

Раз на два роки перевіряйте холестерин у крові й контролюйте коефіцієнт атерогенності, що показує рівень утворень атеросклеротичних бляшок на стінках судин.

Раз на п'ять років перевіряйте стан гормонів щитовидної залози й відвідуйте ендокринолога.

Чимало людей віддають перевагу нетрадиційним способам лікування або поєднують їх із методами офіційної медицини.

- Нетрадиційними методами можна вилікувати функціональні захворювання. Зробити масаж, коли болить голова, - і біль мине. Випити трав'яний чай під час розладу шлунка. Але якщо є проблеми із судинами чи новоутворення, бабка не допоможе. Лише згаєте час.

Важливим є здорове харчування. Є міф, що українці - салоїди. Усе це від бідності. Насправді ж до сала треба ставитися як до делікатесу, наприклад, як до чорної ікри. Побільше вживайте фруктів, овочів, риби, частіше харчуйтеся злаковими, кашами, використовуйте оливкову чи кукурудзяну олії. З м'яса корисніші яловичина, птиця. Хоча дотримання всього цього теж не гарантує стовідсоткового здоров'я. Бо зараз тварин годують на фабриках гормонами, антибіотиками, а овочі й фрукти обробляють нітратами.

Зараз ви читаєте новину «Із 10 тисяч відомих хвороб - три тисячі спадкові. Як лікуються українці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути