четвер, 30 травня 2024 09:56

ЗСУ використовують у бою роботів-піхотинців
6

Gazeta.ua зібрала інформацію про зразки наземних роботизованих комплексів, які успішно пройшли випробування на полі бою.

Роботизація української армії перебуває на стадії розквіту. Ще на початку війни свою результативність показали турецькі безпілотники Bayraktar. Наступним проривом на полі бою стали FPV-дрони і роботи-човни. Зараз же перед Україною постав новий виклик – якнайширше впровадження наземних роботів.

Чому наземні роботи важливі для армії

Головна мета наземних роботизованих комплексів (НРК) – мінімізувати участь людини, і так зберегти життя та здоров'я вояків. Наразі НРК активно розроблюються під різні види завдань. В залежності від типу, до функцій роботів входять логістика, евакуація, мінування, розмінування, спостереження та навіть вогневе ураження. В тому числі за принципом роботи дрона-камікадзе. Ще до початку повномасштабного вторгнення в Україні вже активно створювалися наземні роботи. Показово, що військові, які встигли попрацювати з ними, відзначають ефективність таких комплексів.

Робот-кулемет "Шабля"

Автор: Фото з сайту розробника роботизованої системи
  Роботизований комплекс "Шабля"
Роботизований комплекс "Шабля"

На озброєнні українських бригад вже перебуває роботизована турель "Шабля". По суті, це – кулемет, яким можна керувати дистанційно. Оператору достатньо перебувати в укриті, не наражаючи себе на небезпеку, і за допомогою пульту управління з камерою і джойстиком вести вогонь по окупантах. Головними завданнями турелі є знищення піхоти противника, а також боротьба з легкоброньованою технікою. За словами командира роти "Гонор" батальйону "Вовки Да Вінчі" Олександра Ябчанки, завдяки зуму і прицілюванню через камеру, робот стріляє навіть точніше за кулеметника.

"Рись" та "Рись Pro"

Цією платформою можна керувати на відстані до 1100 метрів за допомогою пульта, а також на більшій відстані, використовуючи ретранслятор. Комплекс створено для логістичних, евакуаційних, а також бойових завдань. На нього можна встановити роботизовану турель "Шабля" з кулеметом Калашникова калібру 7,62мм. За словами військових, робот позитивно показав себе під час засідок і загалом здатен підсилити бойовий підрозділ. Має "Рись" і старшого брата. Платформа "Рись Pro" є більшою, витримує вдвічі більше навантаження, здатна виконувати серйозніші завдання, а також її можна оснастити потужнішим бойовим модулем – роботизованою туреллю з кулеметом Browning M2 калібру 12,7мм.

"Ironclad"

Багатофункціональний НРК "Ironclad" створений під логістичні, евакуаційні, розвідувальні, а також бойові завдання. Робот може перевозити до 350 кг і розганятися до 20 кілометрів на годину.

Автор: Фото з сайту розробника роботизованої системи
  Робот "Ironclad"
Робот "Ironclad"

Керувати ним можна на відстані до 10000 метрів. Розробники повідомляють, що бойовий "Ironclad", завдяки встановленому бойовому модулю, надає вогневу перевагу на фронті. Успішну роботу цього НРК в парі з роботом-кулеметом "ШаБля" підтвердили й українські військові. Його активно застосовують для штурмів та вогневої підтримки на передовій. Бійці 5 ОШБр продемонстрували як цей робот завдає ударів по рашистах з чималої відстані.

Наземний робот-камікадзе

Автор: Фото з сайту розробника роботизованої системи
  Робот-камікадзе на базі “Ratel S”
Робот-камікадзе на базі “Ratel S”

Серед вітчизняних НРК на фронті є й ті, що працюють за принципом робота-камікадзе, тобто уражають ціль вбудованою бойовою частиною і самознищуються. Один з них – комплекс "Ratel S", призначений для ураження броньованої та неброньованої техніки, особового складу противника, наземних рухомих та нерухомих об'єктів. Такі роботи-камікадзе вже працюють на передовій. Нещодавно українські військові показали як "Ratel S" підірвав міст у селі Іванівське і тим самим ускладнив логістику окупантів на Бахмутському напрямку.

Згодом воїни 63-ї ОМБр показали як вони вправно завдали удару по рашистах за допомогою робота-камікадзе. Українські військові побачили, що росіяни пересуваються в окопах між бліндажами і направили туди колісний безпілотник. Далі робот під'їхав до їхньої позиції, зупинився над укриттям і вибухнув. На відео видно, що НРК завдав чималою шкоди ворожому укріпленню.

Автор: Скріншот відео з Youtube VIDEO MILITARNYI NEWS
  Підрив ворожих позицій роботом-камікадзе "Ratel S"
Підрив ворожих позицій роботом-камікадзе "Ratel S"

Якого саме робота використали українські оборонці достеменно невідомо, але імовірно це також був робот Ratel S.

Робот-заміновувач

Ще одним ноу-хау став робот-заміновувач. Українські воїни тієї ж таки 63-ї ОМБр показали його роботу на передовій.

Автор: Фото з сайту розробника роботизованої системи
  Робот-зміновувач “Ratel S”
Робот-зміновувач “Ratel S”

Безпілотник на колісному ходу під'їхав до росіян, вивантажив дві протитанкові міни й непомітно повернувся. Судячи з відео, українські захисники і тут застосували ударний комплекс "Ratel S" обладнаний для виконання таких задач.

Курс на наземні роботи

Тенденція на роботизацію тільки зростає. З'являються нові прототипи техніки, випробовуються вже існуючі НРК, відбувається процес кодифікації, коли предмет виробництва набуває статусу "предмета постачання" до армії. На початку року, до прикладу, з'явилася інформація про тестування ще одного універсального робота D-21-11. Він може виконувати як логістичні завдання, так і бойові, якщо його обладнати туреллю. А вже в травні цього року стало відомо, що в Україні пройшов випробування незвичайний робот "Соломандра", який можна використовувати як витратний матеріал для розмінування території від протипіхотних мін.

Автор: Фото з сайту розробника роботизованої системи
  Робот "Соломандра" для боротьби з протипіхотними мінами
Робот "Соломандра" для боротьби з протипіхотними мінами

Важливість наземних роботів на фронті відмітили й у владі. Про це свідчить те, що вже з початку 2024 року Міноборони допустило до використання 9 вітчизняних НРК. Повідомляється, що серед кодифікованих цьогоріч безпілотних наземних комплексів є носії озброєння, роботи для евакуації поранених з поля бою, комплекси для виконання логістичних завдань, мінування та розмінування.

Наразі відомо, що полігонні випробування вже пройшли близько 50 наземних роботів. За словами віце-прем'єра, міністра цифрової трансформації Михайла Федорова, вони успішно показали себе на випробуваннях та незабаром будуть на полі бою, а сотні різних НРК закуплять через UNITED24.

Масове використання наземних роботів на фронті може вивести сьогоденну війну на якісно новий рівень та зберігати життя нашим воїнам. Звичайно, найближчим часом роботи на фронті точно не замінять людей, але можливо незабаром ми побачимо, коли в штурм підуть підрозділи наземних роботизованих комплексів.

Зараз ви читаєте новину «ЗСУ використовують у бою роботів-піхотинців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути