Ексклюзиви
середа, 21 жовтня 2020 08:12

Зонд NASA зібрав зразки з астероїда, до якого летів кілька років

Зонд NASA зібрав зразки з астероїда, до якого летів кілька років
Частина зонда, яка торкнулася поверхні астероїда - це спеціальна штанга завдовжки 3 м. Фото: Reuters

Зонд OSIRIS-Rex (Origins Spectral Interpretation Resource Identification Security Regolith Explorer) підлетів до астероїда Бенну та зробив забір ґрунту з поверхні для відправки на Землю зразків. За 10 секунд пристрій повинен був зібрати близько 60 грам речовини.

У NASA заявили про успішне виконання 4-річної місії, яка повинна надати вченим нові дані про формування Сонячної системи, а також виявити потенційні сліди життя у інших місцях. Зразки астероїда повернуться на Землю ще через 3 роки — 23 вересня 2023-го.

"Забір зразків відбувся. Бенну, ймовірно, багатий на органічні молекули, які складаються з ланцюжків вуглецю, пов'язаних з атомами кисню, водню та інших елементів, з яких складаються всі відомі живі істоти. Крім вуглецю, у Бенну може бути ще один важливий для життя компонент - вода, що міститься в мінералах, з яких складається астероїд", - сказав диктор онлайн-трансляції.

Частина зонда, яка торкнулася поверхні астероїда - це спеціальна штанга завдовжки 3 м. У момент торкання з її балона подався азот під високим тиском, який підняв угору окремі камені та частинки з поверхні.

Місія OSIRIS-Rex вартістю в $1 млрд була запущена у 2016 році, апарат зробив гравітаційний маневр навколо Землі, а в 2018 році досяг своєї мети – астероїда Бенну, який обертається навколо Сонця з періодом 1,2 земних роки. Астрономи вперше помітили Бенну в 1999-му і визначили, що його діаметр - близько 580 м.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Астероїд розміром з холодильник може впасти на Землю за день до виборів США

Учені виявили на Венері нову ознаку існування життя - найпростішу амінокислоту гліцин. Про це повідомляється в статті Аріджіти Манни з Міднапурського коледжу в Західній Бенгалії.

Зараз ви читаєте новину «Зонд NASA зібрав зразки з астероїда, до якого летів кілька років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути