понеділок, 09 липня 2018 17:28

Знайшли пил, який старший за Сонячну систему

Знайшли пил, який старший за Сонячну систему
Хімічний склад показав, що вік частинок становить як мінімум 4,6 мільярда років. Фото: VistaNews

На Землі знайшли пил, з якого сформувалася Сонячна система.

Частинки, яким більш ніж 4,6 млрд років, знайшли у верхній атмосфері планети, пише "Вокруг света".

Науковці зробили хімічний аналіз частинок пилу. Виявилося, що його структура містить скло з вкрапленнями металів і сульфідів. У ньому майже повністю відсутній вуглець.

"Ці екзотичні зерна - це досонячний міжзоряний пил, який утворює будівельні блоки планет і зірок. У нас на кінчиках пальців виявилися початкові матеріали формування планет. Це захоплює і дозволяє глибше зрозуміти процеси змін в космосі", - говорить провідний дослідник Хоуп Ишиі з Гавайського університету в Маноа.

Зерна GEMS спочатку з'явилися холодному середовищі. Там було багато радіації. Невеликої кількості тепла було достатньо для руйнування зв'язків у зернах.

"Наявність певних типів органічного вуглецю як у внутрішній, так і в зовнішній частинах часток передбачає, що процес утворення відбувається повністю за низьких температур. Тому ці частинки міжпланетного пилу збереглися з часів ще до утворення планетних тіл в Сонячній системі", - каже один з дослідників Джим Сістон з Національної лабораторії Лоуренса Берклі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: NASA опублікувало унікальне фото зоряного феєрверку

Пил також містить силікатні компоненти. Вони могли сформуватися в околицях інших зірок.

Британські астрономи з університету Кембриджа виявили у Чумацькому Шляху сліди зіткнення з карликовою галактикою. Воно відбулося 8-10 млрд років тому. Сліди того зіткнення знаходяться всюди - від балджа в центрі Галактики до її зоряного гала.

Зараз ви читаєте новину «Знайшли пил, який старший за Сонячну систему». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути