Ексклюзиви
пʼятниця, 28 вересня 2018 21:29

Знайшли мегаполіс давньої цивілізації

Знайшли   мегаполіс давньої цивілізації
На півночі Гватемали виявили руїни величезного міста індіанців майя. Фото - uain.press

На півночі Гватемали виявили руїни величезного міста індіанців майя. На залишках будівель виріс тропічний ліс, і вони протягом сотень років залишалися прихованими від очей вчених.

Знайти археологічну цінність допомогла сучасна технологія LiDAR - лазерний радар, що дозволяє скласти об'ємну карту рельєфу за допомогою лазерних імпульсів. На площі близько двох тисяч квадратних кілометрів збереглося понад 61 тисячі стародавніх споруд, повідомляє mir24.tv.

Відкриття підтверджує, що цивілізація майя була дуже численною. На думку вчених, в 650-800 роках нашої ери в низовинах Мезоамерики проживало від 7 до 11 млн чоловік.
Загублений "мегаполіс" знаходився на території сучасного департаменту Петен. Там були побудовані піраміди, дамби і справжні палаци. Велика кількість оборонних стін, валів і фортець вказує, що жителі часто воювали з сусідами. З огляду на розташування, основна загроза могла прийти із західних областей Центральної Америки.

"Це одне з найбільших відкриттів за всі 150 років, що археологи вивчають культуру майя", - зазначив професор Браунівського університету Стівен Х'юстон.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Натрапили на маску правителя давньої цивілізації

На думку істориків, свого часу цивілізація майя була більш розвиненою, ніж давньогрецька і китайська культури.

Корінні американці пристосовували водні і болотисті ділянки під сільське господарство і створили розгалужену мережу доріг, яка об'єднувала віддалені міста і селища.

Загальна протяжність доріг, тротуарів і каналів в загубленому місті сягала майже 100 кілометрів. Поруч з житловими кварталами, складених із різних за розмірами будинків, були великі кукурудзяні поля.

Археологи підрахували, що в період свого розквіту (250-900 роки нашої ери) територія держави майя в два рази перевищувала площу середньовічної Англії. Але розвинена цивілізація занепала ще до того, як на материк висадилися європейці.

Археологи під час розкопок у Мексиці виявили дивний витягнутий череп. Він належав людині із племені майя. Це найдавніша з відомих знахідок, що мають відношення до корінної американської цивілізації, яка в той час тільки зароджувалася.

Зараз ви читаєте новину «Знайшли мегаполіс давньої цивілізації». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути