середа, 06 червня 2018 17:00

Земля, Венера і Сонце стали в одну лінію - земляни спостерігали унікальне явище

5 червня 2012 року відбувся транзит Венери по диску Сонця. Це рідкісне астрономічне явище, коли планета Венера під час орбітального руху опиняється на лінії між Землею та Сонцем. Повторюється кожних 243 роки.

Земля, Венера і Сонце стали в одну лінію. Венера рухалася по диску світила у вигляді невеликої темної плями. Найкрасивіший момент - початок і кінець подорожі Венери. Коли вона ледь торкається межі сонячного диска. Навколо планети виникає обідок. Світло Сонця заломлюється в атмосфері Венери.

  Транзит Венери по диску Сонця у 2012 році відбувся 5-6 червня. Фото: sci.esa.int
Транзит Венери по диску Сонця у 2012 році відбувся 5-6 червня. Фото: sci.esa.int

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На відео показали унікальну туманність

5 червня унікальне явище спостерігати на північноамериканському континенті. Вранці 6 червня його бачили з території країн північно-східної Африки, Європи й України. На території України максимальну фазу, коли Венера знаходилася найближче до центру диску Сонця, спостерігали рано-вранці лише у Луганській області.

  овністю весь транзит Венери можна було спостерігати 5-6 червня з областей близьких до північного полюсу. Фото: Вікіпедія
овністю весь транзит Венери можна було спостерігати 5-6 червня з областей близьких до північного полюсу. Фото: Вікіпедія

Небесний спектакль тривав кілька годин. Повний цикл охоплює 243 роки. Ділиться на дві пари проходжень з інтервалом у вісім років. Від першої пари циклу до другої проходить 121,5 року. Між другою і кінцем циклу - 105,5 року. Наступна пара проходжень припаде на 2117 і 2125 роки.

Увечері 27 травня 2018 року українці побачили рідкісне місячне затемнення. Тінь Землі закрила супутник на максимальний час. Загалом на тривалість затемнення вплинув час сходу і заходу супутника у різних точках нашої планети.

Зараз ви читаєте новину «Земля, Венера і Сонце стали в одну лінію - земляни спостерігали унікальне явище». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути