Ексклюзиви
вівторок, 20 липня 2021 10:27

Здійснили першу м'яку посадку на Марс
7

45 років тому "Вікінг-1" здійснив м'яку посадку на поверхню Марса
Фото: galspace.spb.ru
Спусковий апарат "Вікінг-1" пропрацював 6 років
Знімок з Марсу
45 років тому "Вікінг-1" здійснив м'яку посадку на поверхню Марса
Знімок з Марсу

20 липня 1976 року непілотований відсік американського космічного корабля "Вікінг-1" здійснив першу в історії людства м'яку посадку на поверхню Марса.

Космічна програма "Вікінг" американського агенства Національного управління з аеронавтики і дослідження космічного простору стала останньою із серії польотів для вивчення Марса.

"Вікінг-1" запустили 20 серпня 1975-го з мису Канаверал, штат Флорида. Перед польотом спускові модулі ретельно стерилізували для запобігання зараження Марса земними формами життя.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У NASA розповіли, як оберігають Марс від земних бактерій

19 червня 1976 року "Вікінг-1" увійшов у навколомарсіанську орбіту. Посадка відокремлюваного апарату на поверхню Марса запланована на 4 липня 1976-го, на честь двохсотріччя з дня незалежності США. Однак зображення запланованого місця приземлення показали його непридатність для безпечної посадки. Протягом першого місяця польотів навколо Марса проводилось інтенсивне фотографування поверхні планети в пошуках місця для приземлення. Лише 20 липня о 8:51 від "Вікінга-1" відділився спеціальний модуль і об 11:53 здійснив посадку в районі Chryse Planitia, почавши передачу фотографій марсіанської поверхні.

Орбітальний апарат "Вікінг-1" пропрацював до 7 серпня 1980 року, спусковий апарат - до 11 листопада 1982-го. Зв'язок з ним було втрачено внаслідок помилки оператора при оновленні програмного забезпечення, що привела до виходу з ладу сонячних батарей.

У вересні 1976 року запустили "Вікінг-2", модуль якого згодом також здійснив посадку на Марс. Під час спареної місії поверхню Марса сфотографували з роздільною здатністю 150 - 300 м. На них видно пустельну місцевість з червонуватим ґрунтом та камінням. Основними елементами в ґрунті, за даними рентгено-флуоресцентного спектрометра "Вікінгів", були кремній, залізо, кальцій, алюміній і титан. Обидва апарати взяли зразки для аналізу на наявність життя, проте однозначних слідів життєдіяльності мікроорганізмів виявити не вдалося.

Вертоліт Ingenuity здійснив дев'ятий політ над поверхнею Марса. Він був найдовшим з усіх раніше виконаних.

Гвинтокрил завершив дев'ятий і найскладніший політ, пролетівши 166,4 с. із швидкістю 5 м/с.

Зараз ви читаєте новину «Здійснили першу м'яку посадку на Марс». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути