середа, 31 березня 2021 10:26

Збудували найвищу споруду світу

31 березня 1889 року у Франції відбулося офіційне відкриття Ейфелевої вежі, яку побудували на Марсовому полі. Вона отримала таку назву на честь свого конструктора Густава Ейфеля. Сам Ейфель називав її "300-метровою вежею".

Будівельні роботи тривали з 28 січня 1887 року до 31 березня 1889 року. Об'єкт створювали 300 робітників. Рекордним термінам зведення сприяли креслення надзвичайно високої якості з вказанням точних розмірів 18 038 металевих деталей.

Автор: publish.com.ua
  Збудували найвищу споруду світу
Збудували найвищу споруду світу

Щоб закінчити вежу в призначений термін, Ейфель застосовував заздалегідь виготовлені частини. Жодна із заготовлених балок не важила понад 3 тонни, що дуже полегшувало підняття металевих частин на передбачені місця.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відкрили найдовший міст Європи

Зведення вежі вимагало особливої уваги до питань безпеки безперервних робіт, що і стало найбільшою турботою Ейфеля. Протягом будівельних робіт не зафіксували жодного смертельного випадку, що було значним досягненням для того часу.

Автор: wikipedia.org
  Збудували найвищу споруду світу
Збудували найвищу споруду світу

Підсумковий бюджет будівництва склав 7,8 млн франків. Основна частина витрачених коштів практично окупилася за період роботи виставки. Її подальша експлуатація виявилася досить прибутковим бізнесом. За перших 6 місяців роботи подивитися "залізну даму" прийшли понад 2 млн відвідувачів. До кінця року вдалося відшкодувати три чверті всіх витрат на будівництво. Споруда мала приголомшливий і миттєвий успіх.

Висота вежі разом з новою антеною становить 324 м. Понад 40 років Ейфелева вежа була найвищою спорудою у світі, майже вдвічі вищою від найвищих будівель світу того часу — піраміди Хеопса (146,6 м), Кельнського (156 м) та Ульмського соборів (161 м), монументу Вашингтона (169 м). 1930 року її перевершила будівля хмарочоса Chrysler Building в Нью-Йорку.

Автор: wikipedia.org
  Збудували найвищу споруду світу
Збудували найвищу споруду світу

Ейфелева вежа є популярним туристичним об'єктом. Щорічно вона приймає понад 6 млн відвідувачів. З 1889 року до 31 грудня 2007 року Ейфелеву вежу відвідали 236 млн 445 тис. 812 осіб.

Перший металевий міст побудували 1779 року в Колбрукдейлі, Велика Британія. Висота його прогону становила близько 30 м. В XIX ст. поява залізниць спонукала до створення мостів, здатних витримувати значні навантаження, що стимулювало розвиток мостобудування.

Зараз ви читаєте новину «Збудували найвищу споруду світу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути