Ексклюзиви
пʼятниця, 15 лютого 2019 14:28

Завдяки землетрусу вчені відкрили підземні гори

Завдяки землетрусу вчені відкрили підземні гори
Відкриття такої чіткої межі допоможе в розумінні того, як формувалася наша планета. Фото:images.unian.net

Міжнародна група дослідників з Прінстонського університету і Китайської академії наук, завдяки хвилям землетрусу, дізналася про підземні гори.

Дослідники виявили, що вони розділяють два шари мантії, - пише журнал Science.

Геофізик Джессіка Ірвінг (Jessica Irving), що брала участь в дослідженні, зазначила, що різниця між слабкими і сильними землетрусами величезна. За її словами, підземні поштовхи з магнітудою вище семи здатні поширюватися у всіх напрямках і стрясати великі пласти мантії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На дні океану знайшли небезпечне скупчення газів

В останній роботі вона і її колеги використовували дані землетрусу 1994 року, який пройшов у Болівії. Він мав магнітуду 8,2 і став другим за масштабом за весь час спостережень. Отримана інформація лягла в основу комп'ютерної моделі, яка розкрила структуру мантії. Вчені скористалися хвилями, які продукує сейсмічна активність. Подібно до того, як звукові хвилі ультразвуку здатні виявляти відмінності в щільності тканини всередині тіла, величезні хвилі землетрусу відображаються або переломлюються при зустрічі з прикордонними зонами.

Докладніше про технології розповів інший учасник дослідження Веньбо Ву (Wenbo Wu): "Ми знаємо, що майже всі об'єкти мають нерівності на своїй поверхні, а отже, розсіюють світло. Тому ми їх бачимо. У цій роботі ми вивчали розсіяні сейсмічні хвилі, які йдуть всередину Землі і позначають нерівності на глибині 660 кілометрів". Виявлені нерівності — ланцюг гір, що відокремлює два шари мантії, яка становить приблизно 84 відсотка обсягу планети.

За словами Ву, ці гори мають більш виражену топографію, ніж Скелясті гори — хребет найбільшою за довжиною гірської системи Землі — Кордильєр. Автори не можуть назвати точну висоту підземних вершин, але припускають, що вони можуть бути вище будь-гори на поверхні планети. При цьому на глибині 410 кілометрів тієї ж картини не спостерігається. Відкриття такої чіткої межі допоможе в розумінні того, як формувалася наша планета. Ця інформація сприятиме визначенню того, хімічно різні або ідентичні верхній і нижній шари мантії.

На південному заході Польщі стався сильний землетрус. Через поштовхи в шахті Рудна поблизу міста Польковіце десятки гірників опинилися під землею. Наразі рятувальники шукають останнього шахтаря.

Зараз ви читаєте новину «Завдяки землетрусу вчені відкрили підземні гори». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути