Ексклюзиви
неділя, 24 січня 2021 09:49

Випустили перший персональний комп'ютер

Випустили перший персональний комп'ютер
Apple Macintosh Фото: dt.uа

Цього дня 1984 року випустили перший персональний комп'ютер Apple Macintosh.

Таку назву електрообчислювальна машина отримала завдяки сорту яблук Макінтош. Проєкт Mac стартував наприкінці 1970 років. Його головою був інженер Джеф Раскін. Ідея Раскіна полягала в тому, щоб створити персональний комп'ютер із графічним інтерфейсом і максимальною ціною $500.

Пристрій Apple Macintosh згодом назвали 128K. Він мав обсяг оперативної пам'яті 128K, тактову частоту - 8 МГц, два серійні порти та роз'єм для 3,5-дюймових дискет.

Комп'ютер працював на операційній системі Mac OS 1.0. Монітор був чорно-білий. Його діагональ становила 22,7 см. До корпусу були приєднані дві ручки для зручнішого перенесення. У комплект також входили фірмова клавіатура і миша.

Вартість електронної машини була $2495. На той період відповідна ціна була непідйомною для багатьох користувачів. Однак завдяки появі графічних іконок, MacPaint, MacWrite і системи HyperCard для зберігання цифрового контенту комп'ютер таки отримав популярність.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В результаті теракту в аеропорту загинули 37 людей

Зараз в лінійці Macintosh 6 моделей, що розрізняються цільовою направленістю. Персональні комп'ютери для домашнього використання Mac mini та iMac, робоча станція MacPro, ноутбуки — MacBook MacBook Pro та MacBook Air, спеціалізований сервер Xserve.

Зараз ви читаєте новину «Випустили перший персональний комп'ютер». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути