пʼятниця, 04 грудня 2020 14:47

Випускникам-2021 можуть скасувати підсумкову атестацію

Випускникам-2021 можуть скасувати підсумкову атестацію
За українським законодавством, проходження ДПА за рівень повної загальної середньої освіти з державної мови, математики та інших предметів має обов'язково здійснюватися у формі ЗНО. Фото: pixabay

Можливе скасування державної підсумкової атестації у формі ЗНО для випускників 2021 року розглядає Міністерство освіти України.

Причиною стала пандемія, повідомив в.о. директора Українського центру оцінювання якості освіти Валерій Бойко в коментарі Освіта.ua.

Він стверджує, що в УЦОЯО розробили декілька моделей проведення ЗНО 2021 року. Відповідно до деяких з них, пропонується звільнення від обов'язкової державної підсумкової атестації у формі ЗНО здобувачів повної загальної середньої освіти. У Центрі визначили пріоритетною модель, за якої державна підсумкова атестація для осіб, які 2021-го завершують здобуття повної загальної середньої освіти, відбуватиметься за вибором випускника – або в закладі освіти - письмова чи усна форма, зокрема з використанням дистанційних технологій, - або у формі ЗНО. Такий вибір зможуть робити, тільки ті, хто не планує вступати до університетів. Для абітурієнтів ЗНО буде проведено у встановлені терміни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Іноземна мова стала для студентів перепоною для вступу до магістратури

"У разі вибору зазначеної моделі зменшиться кількість учасників ЗНО з кожного предмета, а отже, і загальна кількість тестувань. Така ситуація пов'язана з тим, що значна частина учасників тестування з числа учнів закладів вищої освіти і переважна більшість із числа учнів закладів професійної (професійно-технічної) освіти реєструється для участі в ЗНО виключно з метою проходження ДПА", – зазначив Валерій Бойко.

За українським законодавством, проходження ДПА за рівень повної загальної середньої освіти з державної мови, математики та інших предметів має обов'язково здійснюватися у формі ЗНО.

"У зв'язку з цим, у разі обрання такої моделі проведення ЗНО-2021, Верховна Рада має прийняти відповідні законодавчі зміни, які унормують можливість проведення 2021 року ДПА за рівень повної загальної середньої освіти не лише у формі ЗНО", – підкреслив Валерій Бойко.

Парламент повернеться до цього питання не раніше березня, тому що тільки тоді буде видно приблизну епідемічну ситуацію.

Міністерство освіти та науки розглядає 4 сценарії проведення ЗНО 2021 року. Форма проведення залежатиме від епідеміологічної ситуації, сказав на засіданні Комітету з питань освіти, науки та інновацій т.в.о. міністра освіти і науки Сергій Шкарлет, передає сайт Верховної Ради.

Зараз ви читаєте новину «Випускникам-2021 можуть скасувати підсумкову атестацію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути