середа, 07 вересня 2022 03:25

Вчені виявили в крові астронавтів NASA ознаки мутації ДНК

Вчені виявили в крові астронавтів NASA ознаки мутації ДНК
Вчені виявили в крові астронавтів NASA ознаки мутації ДНК. Фото: AP

Група американських дослідників під керівництвом професора Девіда Гукасяна виявила мутації в ДНК астронавтів NASA, які літали до космосу.

Про це пише журнал Space. Вчені досліджували зразки крові 14 космонавтів, які здійснювали польоти на шатлах у проміжку з 1998 по 2001 рік. Середня тривалість подорожей – 12 днів, тобто всі вони були відносно короткими.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: NASA з другої спроби запускає ракету на Місяць – трансляція

Приблизно 85% учасників експерименту – чоловіки, середній вік піддослідних на момент польоту – 42 роки. Зразки матеріалу бралися у них за десять днів до старту космічного човна, в день старту і через три дні після приземлення.

Вони зберігалися у кріокамерах понад 20 років. Мутації були виявлені в гемопоетичних (або кровотворних) стовбурових клітинах кісткового мозку - тих, що утворюють всі інші види клітин крові.

Вчені відзначають, що вивчали соматичні зміни - вони не передаються у спадок, виникають протягом життя та відіграють важливу роль у формуванні ракових клітин.

Найбільше число мутацій було відмічено в генах TP53 (пригнічує розвиток ракових пухлин) і DNMT3A (найчастіше мутує при захворюванні на рак, особливо гострим мієлоїдним лейкозом).

Дослідники встановили, що обсяг мутацій відповідає віку людей похилого віку - він був занадто високий для космонавтів, але все ж таки знаходився нижче за тривожний поріг. Його позначка - 2%.

"Наявність таких змін не обов'язково сигналізує про те, що в астронавтів розвинуться серцево-судинні чи ракові захворювання. Однак є ризик того, що з часом це може статися через постійний вплив екстремальних умов глибокого космосу", - пояснив Гукасян.

За словами керівника дослідження, він та його колеги порекомендували NASA проводити скринінг астронавтів на соматичні мутації через кожні 3-5 років.

У 2018 році про мутації генів у зв'язку з польотами в космос вже повідомлялося, експеримент проводили в NASA. Вчені виявили зміни в генах астронавта Скотта Келлі - вони порівняли післяполітні результати аналізів із показниками його брата-близнюка, який залишався на Землі.

Вчені NASA зі знімків, зроблених апаратом SOHO, змонтували відео, де видно, як величезна комета фактично розчиняється в Сонці.

На думку науковців, комета, яка насправді є шматком льоду, розчинилася в атмосфері Сонця через катастрофічне зближення.

Зараз ви читаєте новину «Вчені виявили в крові астронавтів NASA ознаки мутації ДНК». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути