середа, 05 січня 2022 01:57

В Верховній Раді заперечили інформацію про обов'язкову прив'язку SIM-карт до паспорту

В Верховній Раді заперечили інформацію про обов'язкову прив'язку SIM-карт до паспорту
Прив'язка SIM-карти до паспорту: в Раді заперечили. Фото: Главред

Жоден закон в Україні не зобов'язує користувачів реєструвати SIM-картки за паспортами.

Добровільно прив'язати свій телефонний номер до паспорта громадяни мають можливість. Але такої вимоги немає ні в чинному законодавстві, ні в одному з ще не прийнятих існуючих законопроектів, заявив народний депутат фракції "Слуга народу", голова підкомітету цифрової та смартинфраструктури, електронних комунікацій, кібербезпеки та кіберзахисту Комітету Верховної Ради України з питань цифрової трансформації Олександр Федієнко ефірі "Громадського радіо".

Людям, які використовують свій номер телефону як фінансовий, було б корисно зареєструвати його за паспортом. Такий крок завадить шахраям скористатися телефоном, щоб отримати доступ до засобів абонента.

"Крім того, у багатьох людей до одного номера телефону прив'язані соцмережі, месенджери, електронна пошта. Отже, зловмисники можуть отримати доступ до всіх ваших особистих профілів та даних", - пояснює нардеп.

Олександр Федієнко зазначає, що "Про електронні комунікації" - це технічний законопроект, у якому немає жодного слова про обов'язкову реєстрацію номера.

Він запевнив, що в жодній законодавчій ініціативі поки що не йдеться про обов'язкову реєстрацію SIM-карток в Україні.

Наразі ідея обов'язкової реєстрації SIM-карток за паспортом в Україні перебуває на стадії обговорення. Українці можуть самі обирати: реєструвати свій номер чи користуватися ним знеособлено.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЄС відклав введення обов'язкової плати за поїздки по безвізу

Нещодавно пішла новина, що з 2022 по 2025 рік українці обов'язково повинні зареєструвати свою SIM-картку за паспортом. Це нібито передбачено у змінах до закону "Про електронні комунікації", які набули чинності 1 січня цього року.

Зараз ви читаєте новину «В Верховній Раді заперечили інформацію про обов'язкову прив'язку SIM-карт до паспорту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути