Ексклюзиви
понеділок, 15 лютого 2021 15:37

В Антарктиді знову "цвіте" сніг
8

На території української антарктичної станції "Академік Вернадський" сніг отримав малинове та зелене забарвлення. Причиною зміни кольору стали мікроскопічні снігові водорості, які розмножуються спорами та не бояться екстремальних температур. Вони зберігаються в снігу протягом тривалої зими, а коли погодні умови стають сприятливими, спори починають проростати.

Українські вчені визначили їх під мікроскопом як хламідомонади Chlamydomonas nivalis. Зелений колір дає пігмент хлорофіл, а червоний — каротиновий шар, який містять клітини деяких видів мікроводоростей. До речі, цей шар захищає водорості від ультрафіолетового випромінювання, передає Національний антарктичний науковий центр.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дрейфуючі тюлені та пінгвіни - свіжі фото з української станції в Антарктиді

Фото: facebook.com/AntarcticCenter

"Торік інформація про малиновий сніг біля української станції обійшла не лише всі українські, а й світові медіа. Завдяки такій популярності цю новину побачили вчені з британського Університету Кембриджу й запропонували НАНЦ спільне дослідження: визначити, яка ж площа Антарктиди влітку вкривається кольоровим снігом", — розповів директор Національного антарктичного наукового центру Євген Дикий.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Станції Вернадського - 25: володіння України в Антарктиді

Відповідне явище сприяє зміні клімату. Через кольорове забарвлення сніг відбиває менше сонячного світла та швидше тане. Після чого у ньому утворюється дедалі більше яскравих водоростей. Розпочати дослідження планується незабаром, воно відбуватиметься через верифікацію на місці супутникових знімків. Результати цієї роботи дозволять по-новому оцінити масштаб танення антарктичних снігів внаслідок глобального потепління.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дослідники натрапили на унікальну знахідку під льодовиком

"Цвітіння снігу", крім Антарктиди, можна спостерігати в Арктиці, а також в Альпах та інших високогірних екосистемах.

На початку лютого на території Чехії та Словаччини також випав кольоровий сніг. Явище пов'язане з рожевим пилом із Сахари, який досяг країн у південно-західному потоці.

Зараз ви читаєте новину «В Антарктиді знову "цвіте" сніг». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути