четвер, 08 червня 2017 09:43

Уперше "зважили" зірку, яка згинає промені світла

  Фото: daleki-zori.com.ua
Фото: daleki-zori.com.ua

Вчені вперше "зважили" зірку, яка згинає промені світла. Майже через 100 років після заяви Альберта Ейнштейна про масивні тіла, які можуть згинати промені світла, що проходять повз них, вченим вдалося використати цей ефект для визначення маси зірки.

Про це пише науковий журнал Science.

Вперше міркування відомого фізика про обгинання світлом зірок вдалося підтвердити під час сонячного затемнення 1919 року. Одним з головних припущень загальної теорії відносності було твердження, що поблизу тіл, що тяжіють, змінюється кривизна простору.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: NASA показало марсіанський позашляховик

Ефект відхилення світла при проходженні поблизу зірок спостерігають удвічі сильніше, ніж припускають закони класичної гравітації. 1936 року Ейнштейн припустив, що, вимірявши відхилення світла, можна оцінити масу об'єкта, що тяжіє, але засумнівався у практичній можливості експерименту.

У своїй статті вчені з Інституту космічного телескопа вперше змогли "зважити" окрему зірку. Вони вивчили понад 5 тис. зірок на предмет взаємного положення і підрахували, що білий карлик Stein 2051 у березні 2014 року виявиться майже на одній лінії із зіркою, що знаходиться далі.

Направивши космічний телескоп Hubble у потрібний час на білого карлика й оцінивши відхилення світла далекої зірки, вони оцінили масу карлика в 68% від маси Сонця.

Зараз ви читаєте новину «Уперше "зважили" зірку, яка згинає промені світла». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути