пʼятниця, 02 квітня 2021 10:56

Уперше супутник облетів Місяць

Уперше супутник облетів Місяць
Уперше супутник облетів Місяць фото: izi.travel

2 квітня 1966 року радянський супутник "Луна-10" вперше в історії облетів Місяць. Cупутник створили для вивчення Місяця і космічного простору.

31 березня 1966 року з космодрому Байконур запустили ракету-носій "Молнія-М", яка вивела на траєкторію польоту до Місяця супутник "Луна-10". Він уперше у світі вийшов на орбіту навколо Місяця. 29 травня 1966 року супутник впав на поверхню Місяця.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Тихому океані затонула космічна станція

На початковому етапі рух "Луни-10" принципово нічим не відрізнявся від руху "Луни-9" та інших станцій. Спершу супутник вивели на орбіту штучного супутника Землі. За допомогою розгінного блоку швидкість станції довели до 10,9 км/с. При такій початковій швидкості тривалість польоту до Місяця мала складати менше 3,5 діб. Для попадання "Луни-10" в задану точку довелося скорегувати траєкторію, після чого станція ввійшла до сфери дії Місяця. Радіус цієї сфери близько 66 тис. км.

"Луна-10" досягла розрахункової точки, віддаленої від поверхні Місяця на 1000 км. У момент проходження через цю точку швидкість станції становила 2,1 км/с, а після роботи гальмової рухової установки швидкість знизили до 1,25 км/с. Таке зменшення швидкості забезпечило перехід станції під дією тяжіння Місяця з пролітної траєкторії на селеноцентричну орбіту. За 20 с після вимкнення рухової установки "Луна-10" відокремилася від рухової установки і перетворилася на штучний супутник Місяця.

18 березня 1899 року американський астроном Пікерінг відкрив Фебу. Це 27-й за віддаленістю від планети та 8-й за розміром природний супутник Сатурна.

Зараз ви читаєте новину «Уперше супутник облетів Місяць». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути