Ексклюзиви
понеділок, 29 квітня 2019 07:25

Українські геологи виявили породи, які можуть змінити вік Антарктиди

Українські геологи виявили породи, які можуть змінити вік Антарктиди
Українські науковці відкрили справжній вік Антарктиди Фото: UA.news

Геологи 23-ї Української антарктичної експедиції виявили осадові породи, що можуть вказати на інший вік материка. Науковці працювали у регіоні з найдавнішими осадовими породами - вулканогенами.

"Якщо переглядати або рецензувати геологічну історію цього регіону, то у нас з'явився цілий відрізок часу, як розпочалась вулканічна активність, - повідомив доктор геологічних наук професор Володимир Бахмутов. - До цього вважалося, що найдавніші тут породи — це вулканічні породи, вік яких встановлюється більше ніж 120 млн років. Якщо нам вдасться датувати ці породи Крейдяного чи навіть Юрського періоду. Тому це змінить стратиграфію цього регіону".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Ірані відкрили українську школу і бібліотеку

Крім цього, геологи досліджують вулканічні структури, які розташовані на території "Академіка Вернадського". Структури активно діють і по сьогодні.

"Ті вулканогенні комплекси, які нам вдалося дослідити вони свідчать, що геологічна історія цього регіону вона принципово була інша, ніж вважалася до цього часу. було кілька етапів тектоно-магнетичної активізації, коли там відновлювалась вулканічна активність", - сказав професор.

Тепер українські полярні геологи повинні знайти наймолодші вулканічні породи. Вони мають бути на території української станції. Їхні знахідки можуть змінити також вік антарктичних вулканів.

25 квітня в Україну повернулися учасники 23 української антарктичної експедиції. Вони провели на станції "Академік Вернадський" рік. Також прибули "сезонники", які проводили дослідження під час так званого антарктичного літа, яке триває з січня до квітня.

Зараз ви читаєте новину «Українські геологи виявили породи, які можуть змінити вік Антарктиди». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути