четвер, 30 липня 2020 10:33

Учені спрогнозували кінець цивілізації: шанс вижити - 10%

Учені спрогнозували кінець цивілізації: шанс вижити - 10%
Кінець цивілізації настане за 40-60 років. Фото: tsn.ua

Фізики з інституту Алана Тьюринга і Університету Тарапака вважають, що існує величезна ймовірність того, що людська цивілізація може зникнути із Землі протягом декількох десятиліть.

Ризики оцінили в 90%, повідомляє журнал Nature.

Згідно з дослідженнями, опублікованими в Scientific Reports, вирубування лісів заподіє незворотної шкоди нашій планеті протягом наступних 200 років. Але кінець цивілізації настане набагато раніше, ніж прогнозують фахівці, – за якісь 40-60 років.

До того як людство домінувало на планеті, Земля була покрита 60 млн кв. км лісів. Зараз налічується менш як 40 млн кв. км. Ліси та дерева мають величезну роль в контролі екосистеми Землі, і чим менше дерев, тим менше виробництва життєво важливого кисню. Не кажучи вже про спустошення в нижній частині харчового ланцюга – і те, і інше допомагає підтримувати життя людства.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На картині Леонардо да Вінчі знайшли дату кінця світу

"Прогресуюча деградація навколишнього середовища через вирубування лісів незворотно вплине на життя людей. Отже, вимирання роду Homo Sapiens почнеться набагато раніше, ніж передбачалося. За статистичними розрахунками, шанси на виживання людства за поточного рівня споживання ресурсів становить менш як 10% за найоптимістичнішого сценарію", – резюмують вчені.

Учені називають поточний історичний момент часу точкою неповернення. Тому що, якщо темпи вирубування лісів і непомірне споживання природних ресурсів не зміняться в найближчі кілька десятиліть, людський рід не зможе вижити і станеться неминучий колапс або навіть вимирання всієї цивілізації.

Різних теорій кінця світу існує безліч. Буде це потоп? Може, метеорит? Або ядерна атака? І як це буде? Серія мініатюрних діорам американської художниці і фотографа Лорі Нікс під назвою "Місто" (The City) відображає наслідки зникнення людства за нез'ясовних обставин.

Зараз ви читаєте новину «Учені спрогнозували кінець цивілізації: шанс вижити - 10%». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути