субота, 09 травня 2020 11:35

Вчені отримали нові вражаючі фото Юпітера

Астрономи створили чудове нове зображення Юпітера, простеживши яскраві ділянки тепла, що ховаються під вершинами хмар газового гіганта.

Фотографію зробив в інфрачервоному спектрі телескоп Gemini North на Гаваях. Це одне з найчіткіших зображень планети, яке колись робили з Землі, повідомляє BBC.

Для досягнення високої роздільної здатності зображення вчені застосували методику під назвою "вдалі зображення", яка видаляє ефект розмитості від перегляду через бурхливу атмосферу Землі.

  Такого Юпітера ще не бачили. Це одне з найчіткіших зображень планети, яке колись робили з Землі. Фото: GEMINI OBSERVATORY/M. H. WONG ET AL
Такого Юпітера ще не бачили. Це одне з найчіткіших зображень планети, яке колись робили з Землі. Фото: GEMINI OBSERVATORY/M. H. WONG ET AL

Цей метод передбачає отримання декількох знімків цілі та збереження лише тих сегментів зображення, де цей вплив бурхливої атмосфери перебуває на мінімальному рівні. Коли всі "вдалі кадри" зібрані в мозаїку, з'являється чіткість, що виходить за рамки лише одного знімку.

  Фотографія Юпітера, зроблена 27 червня 2019 року з телескопа «Хаббл».
Фотографія Юпітера, зроблена 27 червня 2019 року з телескопа «Хаббл».

Інфрачервоне світло має більшу довжину хвилі, ніж більш звичне видиме світло. Воно використовується для того, щоб робити зображення через туманність і тонкі хмари на вершині атмосфери Юпітера, щоб дати вченим можливість краще проаналізувати, як функціонує ця планета.

Дослідники хочуть краще зрозуміти, що спричиняє та підтримує метеорологічну систему газового гіганта, і зокрема великі бурі, які можуть вирувати десятиріччями і навіть сторіччями.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: NASA показали яскраву атмосферу Сатурна

Юпітер — найбільша планета Сонячної системи, газовий гігант. Юпітер в 318 разів масивніший за Землю. Однак маса Юпітера недостатня, аби перетворитися на зорю, подібну до Сонця: для цього його маса мала б бути ще в 70—80 разів більшою. Тим не менш у надрах Юпітера відбуваються процеси з досить потужною енергетикою: теплове випромінювання планети вдвічі перевищує енергію, яку ця планета отримує від Сонця. Вірогідним джерелом такої енергії є гравітаційне стиснення.

Зараз ви читаєте новину «Вчені отримали нові вражаючі фото Юпітера». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути