четвер, 13 серпня 2020 15:06

Топ-5 вірусів, які підвищують ризик розвитку раку

Топ-5 вірусів, які підвищують ризик розвитку раку
Названо п'ять вірусів, які викликають рак. Фото: Pixabay

Вірус - це неклітинний інфекційний агент, який може відтворюватися лише всередині живих клітин. Віруси вражають всі типи організмів. Це крихітні мікроби, які технічно є паразитами, тому що для розмноження їм потрібна клітина-хазяїна. Після вторгнення до клітини вони використовують її компоненти для завершення свого життєвого циклу.

Деякі віруси можуть викликати або сприяти розвитку онкологічних захворювань. Такі віруси називаються онкогенними і вони часто викликають тривалі постійні інфекції, пише сайт medic.ua.

Є п'ять найнебезпечніших вірусів, здатних підвищити ризик розвитку раку.

Вірус гепатиту С

Цей вірус викликає розвиток хронічної інфекції набагато частіше, ніж вірус гепатиту В. Як і гепатит В, гепатит С може стати причиною запалення і пошкодження печінки та збільшити ризик розвитку печінки.

Вірус герпесу 8 типу

Його зазвичай асоціюють із саркомою Капоші - виду раку, який впливає на слизову оболонку кровоносних та лімфатичних судин.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Науковці з'ясували, що динозаври хворіли на рак

Т-лімфотропний вірус людини

Т-лімфотропний вірус людини є ретровірусом, як і ВІЛ. У більшості людей він не викликає ніяких симптомів, проте в деяких випадках цей вірус пов'язаний з агресивним типом раку - гострим Т-клітинним лейкозом.

Вірус Епштейна-Барра (ВЕБ)

ВЕБ є одним із видів герпесу. Цей вірус є причиною інфекційного мононуклеозу. Внаслідок мутацій, що виникають в клітинах, є ризик виникнення раку носоглотки, лімфоми Ходжкіна та раку шлунку.

Вірус папіломи людини (ВПЛ)

Існує близько 200 видів ВПЛ. З них 14 штамів ВПЛ здатні викоикати розвиток разу. Проте найоконогеннішими з них вважаються HPV16 і HPV18.

Раніше група міжнародних вчених здійснила прорив у діагностуванні раку. Фахівці провели дослідження, яке показало, що новий аналіз крові виявив п'ять типів раку за роки до того, як ці захворювання можна було знайти за допомогою традиційних діагностичних методів.

Зараз ви читаєте новину «Топ-5 вірусів, які підвищують ризик розвитку раку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути