Ексклюзиви
середа, 12 травня 2021 11:18

Створили найстаріший навчальний заклад Європи

12 травня 1364 року в Кракові створили Ягеллонський університет. Це один з найстаріших навчальних закладів у Європі.

Грамоту про заснування університету видав польський король Казимир III. 1400-го навчальний заклад реорганізував литовський князь Владислав II Ягайло.

Автор: wikipedia.org
  Заснували Ягеллонський університет
Заснували Ягеллонський університет

Університету надали таку назву, щоб підкреслити зв'язок з династією Ягеллонів. Навчальний заклад - найстаріший у Польщі. На сьогодні він має 15 факультетів.

Від самого початку в Ягеллонському університеті навчалися багато українців. Студентом і засновником кафедри астрономії Краківського університету став математик та астролог Мартин Русин. На його кафедрі навчався український науковець Юрій Котермак з Дрогобича, який став першим вчителем Миколая Коперника. В університеті також навчався й викладав український поет і науковець Григорій Самбірчик.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відкрили першу тролейбусну лінію

1926 року при Ягеллонському університеті створили кафедру української філології. Окрім того, тут працювали українці Степан Томашівський, Володимир Кубійович і Володимир Мокрий.

Ягеллонський університет має одну з найбільших і найдавніших бібліотек у Польщі. У фондах бібліотеки є велика колекція середньовічних рукописів і велике зібрання літератури польського самвидаву часів комуністичної влади.

16 квітня 1632 року митрополит Петро Могила заснував Києво-Могилянську академію. Її створили на базі Київської братської школи, яка 1615-го отримала приміщення від меценатки Єлизавети Гулевич.

Зараз ви читаєте новину «Створили найстаріший навчальний заклад Європи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути