Ексклюзиви
вівторок, 12 травня 2020 13:45

Радянська станція впала на Місяць

Радянська станція впала на Місяць
Космічний апарат "Луна-5". Фото: pikabu.ru

12 травня 1965 року радянська автоматична міжпланетна станція "Луна-5" досягла поверхні Місяця в районі Моря Хмар.

"Луна-5" призначалася для вивчення Місяця і космічного простору. Її запустили 9 травня 1965-го за допомогою ракети-носія "Молнія". Міжпланетна станція мала би м'яко сісти на Місяць та вивчити його поверхню.

Для апаратів програми "Луна" проводили корекцію траєкторії в ході польоту після проміжного старту. Окрім цього, під час експериментів відпрацьовували системи астроорієнтації за Сонцем, Місяцем і Землею. Системи управління польотом та системи терморегулювання накопичували дані, потрібні для створення надійної системи м'якої посадки.

Проте заплановану м'яку посадку здійснити не вдалося - 12 травня 1965 року станція впала на Місяць. За початковим повідомленням, це відбулося біля Моря Хмар, за пізнішою оцінкою — в Морі Островів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сіамські близнюки мали 35 рабів

Цього ж дня 1995 року президент США Білл Клінтон виступив перед багатотисячним зібранням Київського національного університету ім. Тараса Шевченка. Виступ завершив словами "Слава Україні!" Отримав диплом і медаль почесного доктора університету.

Зараз ви читаєте новину «Радянська станція впала на Місяць». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути