Ексклюзиви
пʼятниця, 25 січня 2019 07:05

Сьогодні Тетянин день: історія, прикмети і заборони

Сьогодні Тетянин день: історія, прикмети і заборони
Тетяну вважають покровителькою студентів. Фото: Новое время

25 січня відзначають Тетянин день. Сьогодні також святкують День Студента. Адже Тетяну вважають покровителькою студентів і педагогів.

За переказами, вона жила в Римі в епоху зародження християнства. Була служницею у церкві. Коли у державі примушували відректися від віри, вона відмовилася стати язичницею. Тоді жінку піддали тортурам.

Її ранили кинджалами, але, замість крові текло молоко, а рани пахли. Жінку кидали до левів, але тварини до неї горнулися. Тоді Тетяну назвали відьмою і обезголовили її. 25 січня 226 року вона померла. Її оголосили святою.

25 січня 1775-го імператриця Єлизавета ухвалила рішення про відкриття першого університету - Московського. За кілька років серед будівель навчального закладу побудували церкву Святої Тетяни. З тих пір її почали називати покровителькою учнів.

У народі цей день називають Бабин кут, Солниш, Тетяна Водохресна. Говорили: "Тетяна і коровай пече, і доріжки по річці б'є, і хоровод веде!".

Студенти цього дня йшли до церкви і ставили свічки за успіхи у навчанні. Дівчата робили з ганчірок і пір'я кісточки. Вірили, хлопець покличе заміж, якщо покласти кісточку у нього на кухні. Жінки пекли коровай і пряники у формі сонця і закликали весну.

Цього дня не можна відмовляти у допомозі. Інакше прийде біда. Якщо просять їсти – варто нагодувати. На Тетяний день слід знайти найвище місце в окрузі, подивитися на сонце і загати бажання. Воно обов'язково здійсниться.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як українські студенти боролися за незалежність держави

Сьогодні не варто прибирати оселю і прати. Краще не сваритися, особливо з рідними. За можливості протягом дня мати хороший і радісний настрій.

Якщо в цей день світанок сонячний – весна настане рано. За вікном снігопад - літо буде дощовим. Якщо морозно і сонячно – слід чекати багатого урожаю.

23 січня 1755 року на честь іменин матері генерала Івана Шувалова Тетяни Родіоновної, російська імператриця Єлизавета Петрівна підписала указ "Про заснування Московського університету". Оскільки оприлюднили його в день святої Тетяни, то студенти в країні святкували "Тетянин день" як День студента. Це свято назване на честь святої Тетяни, християнської мучениці, яка жила в Римі.

Зараз ви читаєте новину «Сьогодні Тетянин день: історія, прикмети і заборони». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути