понеділок, 01 липня 2019 09:02

Що відчуває людина перед смертю: вчені розкрили таємницю

Що відчуває людина перед смертю: вчені розкрили таємницю
Учені розкрили таємницю смерті. Дослідження показали, що близько 10% людей відчувають так звані навколосмертні переживання або "передсмертний досвід". Фото - Уніан

Близько 10% людей відчувають так звані навколосмертні переживання або "передсмертний досвід".

До такого висновку прийшли вчені з Данії, Норвегії та Німеччини. А результати дослідження представили в рамках 5-го конгресу Європейської академії неврології, передає Medicalxpress.

Добровольці з 35 країн, яких залучили через краудсорсінг, співпрацювали з вченими. Навколосмертні переживання були зафіксовані у людей, яким не загрожувала небезпека, хоча вони були в цьому впевнені. Такі ж відчуття мали ті, хто потрапляв у дійсно небезпечну ситуацію: серцевий напад або ДТП.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Придумали, як передбачити передчасну смерть

"Досвід, про який найчастіше повідомляли учасники дослідження, містив: ненормальне сприйняття часу (87%), виняткову швидкість мислення (65%), виключно яскраві почуття (63%) і почуття відчуженості від свого тіла або поза ним (53%)", – йдеться у повідомленні.

Як показали деякі попередні дослідження, це було неприємне переживання. Хоча деякі, навпаки, відчували спокій, чули ангелів і бачили світло наприкінці тунелю.

Раніше вчені з Університету Вуллонгонга дійшли висновку, що перед смертю людина майже не відчуває болю. Людину, швидше, турбує безсоння, втома, проблеми з легенями. Симптоми стають слабшими до моменту смерті.

Зараз ви читаєте новину «Що відчуває людина перед смертю: вчені розкрили таємницю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути