Ексклюзиви
середа, 16 червня 2021 09:17

Що робити, якщо в ноутбук потрапила рідина: покрокова інструкція

Що слід зробити, щоб зберегти працездатність або мінімізувати збиток після потрапляння рідини всередину мобільного ПК.

Рятуємо залиту клавіатуру

  Як врятувати ноутбук, який залили рідиною?
Як врятувати ноутбук, який залили рідиною?

Цілком життєва ситуація: ранок, перегляд новинної стрічки за чашкою чаю, вечір за переглядом серіалу чи напруженого матчу. Випадковий невмілий рух, і вміст стакана дзюрчить в надрах ноутбука. Які кроки щодо порятунку техніки необхідно негайно зробити? Головна установка: жодної паніки. Дійте максимально швидко.

1. Насамперед відключіть лептоп від електромережі. Важливо зробити це якнайшвидше. Якщо руки сухі й місце підключення штекера живлення не залите водою — просто від'єднайте роз'єм блоку живлення.

2. Переверніть лептоп у розкритому вигляді, витягніть батарею. Якщо батарея незнімна, як, наприклад, в надтонких портативних моделях ноутбуків Acer Swift 3, затисніть кнопку живлення на декілька секунд, щоб знеструмити пристрій.

3. Якщо конструкція лептопа передбачає лючки для швидкого доступу до накопичувачів і оперативної пам'яті — зніміть їх. Якщо існує можливість зняти нижню кришку повністю — ще краще.

4. Помістіть пристрій в тепле, сухе і вентильоване місце. Так само в розкритому вигляді залиште сушитися мінімум дні на три, не менше. Прискорювати процес додатковими діями на кшталт сушки феном не рекомендується.

5. Поверніть на місце акумуляторну батарею і спробуйте включити лептоп. Якщо пристрій запрацював — вітаємо, ви ще легко відбулися. Перевірте працездатність всіх компонентів: клавіатури, динаміків, безпровідних модулів. Як показує практика, саме клавіатура і динаміки страждають частіше за решту елементів оснащення.

Важливо: менш за все шкоди наносить звичайна вода, несолодкий чай. Рідини з електролітами, особливо солона вода, соки, солодка газована вода чинять значно згубніший вплив. Рідина всередині корпусу ноутбука, потрапивши на друкарські плати, здатна викликати коротке замикання. У гіршому разі вигорить ділянка або вся плата повністю. В цьому випадку усунути несправність зможуть лише фахівці в сервісному центрі. Гарантія на прилад такий ремонт не покриває, оскільки несправність виникла з вини користувача.

Примітка: не всі мобільні комп'ютери однаково бояться води. Бізнес-ноутбуки більшості виробників оснащені дренажними каналами для відведення рідини, що потрапила всередину. Є й моделі, наприклад, Acer Enduro N3, найтонший із захищених 14-дюймових ноутбуків, які зовсім не бояться дії вологи.

Зараз ви читаєте новину «Що робити, якщо в ноутбук потрапила рідина: покрокова інструкція». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути